aguadulce [es]
aguadulce [es]
Alimentació > Begudes
- ca aguadulce [es], n m
- es aguadulce
Alimentació > Begudes
Definició
Beguda refrescant típica de Costa Rica que s'elabora amb aigua i mel de la canya de sucre.
aguapanela
aguapanela
Alimentació > Begudes
- ca aguapanela, n f
- es aguapanela
- en aguapanela
Alimentació > Begudes
Definició
Beguda preparada amb la cocció de panela amb aigua fins que s'obté un líquid fosc.
Nota
- L'aguapanela es pot prendre freda o calenta.
amanida de lliris d'un dia amb salsa
amanida de lliris d'un dia amb salsa
Gastronomia > Entrants. Aperitius
- ca amanida de lliris d'un dia amb salsa, n f
- zh qiàng bàn huánghuā cài
Gastronomia > Entrants. Aperitius
Nota
- Vegeu el terme lliri d'un dia de color groc.
arepa
arepa
Gastronomia > Postres
- ca arepa, n f
- es arepa
Gastronomia > Postres
Definició
Tortilla molt prima feta a base de farina de blat, llet, sucre i vainilla i fregida amb oli o llard, que es menja calenta acompanyada d'almívar o xarop.
Nota
- L'arepa és una menja típica de Cuba.
arepa
arepa
Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria
- ca arepa, n f
- es arepa
- en arepa
Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria
Definició
Pa de forma circular plana, fet amb blat de moro estovat a foc lent i després molt, o amb farina de blat de moro precuinada, que es cou sobre una planxa, típic de la gastronomia colombiana i veneçolana.
arròs amb mongeta azuki
arròs amb mongeta azuki
Gastronomia > Arròs. Pastes
- ca arròs amb mongeta azuki, n m
- ca sekihan [ja], n m sin. compl.
- es arroz con judías rojas, n m
- es sekihan, n m
- fr osekihan, n m
- fr riz rouge, n m
- fr sekihan, n m
- en Japanese red bean rice, n
- en rice with Japanese red beans, n
- en sekihan, n
Gastronomia > Arròs. Pastes
Definició
Plat elaborat amb arròs i mongeta azuki cuits al vapor tots junts, de manera que la mongeta tenyeix l'arròs d'un color vermellós, que es menja en ocasions especials i celebracions familiars ja que el color vermell és símbol d'alegria al Japó.
Nota
- L'arròs amb mongeta azuki és un plat típic del Japó.
arròs chaufa [chaufa: es]
arròs chaufa [chaufa: es]
Gastronomia > Arròs. Pastes
- ca arròs chaufa [chaufa: es], n m
- es arroz chaufa, n m
- es arroz frito, n m
- en arroz chaufa, n
- en arroz de chaufa, n
- en Peruvian fried rice, n
Gastronomia > Arròs. Pastes
Definició
Arròs fregit amb carn, ous remenats, ceba, pebrot, gingebre i salsa de soja, que pot contenir també altres ingredients com ara all o comí.
Nota
- L'arròs chaufa és un plat de fusió de la cuina xinesa i la peruana, una versió peruana de l'arròs fregit xinès, importat al Perú per immigrants d'aquest país.
arròs fregit amb pollastre
arròs fregit amb pollastre
Gastronomia > Arròs. Pastes
- ca arròs fregit amb pollastre, n m
- es chaulafán
- en chicken fried rice
Gastronomia > Arròs. Pastes
Definició
Plat elaborat a base d'arròs fregit amb pollastre, porc, ou i gambes.
Nota
- L'arròs fregit amb pollastre és un plat típic de l'Equador.
arròs jollof
arròs jollof
Gastronomia > Arròs. Pastes
- ca arròs jollof, n m
- es arroz au gras
- es arroz jollof
- es arroz wólof
- es benachin
- fr riz au gras
- en benachin
- en Jollof rice
Gastronomia > Arròs. Pastes
Definició
Plat elaborat amb arròs, tomàquet triturat, sal, ceba, oli, pebrot vermell, mantega, gall dindi o pollastre, una pastilla de brou, curri i farigola.
Nota
- L'arròs jollof és un plat típic de l'Àfrica occidental.