Back to top

Glossari de sabors del món

Presentació
aguadulce [es] aguadulce [es]

Alimentació > Begudes

  • ca  aguadulce [es], n m
  • es  aguadulce, n m

Alimentació > Begudes

Definició
Beguda refrescant típica de Costa Rica que s'elabora amb aigua i mel de la canya de sucre.
aguapanela aguapanela

Alimentació > Begudes

  • ca  aguapanela, n f
  • es  aguapanela, n m
  • en  aguapanela, n m

Alimentació > Begudes

Definició
Beguda preparada amb la cocció de panela amb aigua fins que s'obté un líquid fosc.

Nota

  • L'aguapanela es pot prendre freda o calenta.
albergínia llarga xinesa albergínia llarga xinesa

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  albergínia llarga xinesa, n f
  • zh  长茄
  • zh  chang qie

Alimentació > Verdures. Llegums

Definició
Varietat d'albergínia molt llarga i prima.
amanida de lliris d'un dia amb salsa amanida de lliris d'un dia amb salsa

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  amanida de lliris d'un dia amb salsa, n f
  • zh  qiàng bàn huánghuā cài

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Nota

  • Vegeu el terme lliri d'un dia de color groc.
  • ca  arepa, n f
  • es  arepa, n f

Gastronomia > Postres

Definició
Tortilla molt prima feta a base de farina de blat, llet, sucre i vainilla i fregida amb oli o llard, que es menja calenta acompanyada d'almívar o xarop.

Nota

  • L'arepa és una menja típica de Cuba.
arepa arepa

Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria

  • ca  arepa, n f
  • es  arepa, n f
  • en  arepa, n

Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria

Definició
Pa de forma circular plana, fet amb blat de moro estovat a foc lent i després molt, o amb farina de blat de moro precuinada, que es cou sobre una planxa, típic de la gastronomia colombiana i veneçolana.
arrel de lotus arrel de lotus

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  arrel de lotus, n f
  • es  raíz de loto, n f
  • fr  racine de lotus, n f
  • en  lotus root, n
  • zh  莲藕
  • zh  lián ǒu, n

Alimentació > Verdures. Llegums

Definició
Arrel tuberosa del lotus (Nelumbo nucifera) que es fa servir en l'elaboració de sopes o com a acompanyament de carns.
arròs amb mongeta azuki arròs amb mongeta azuki

Gastronomia > Arròs. Pastes

  • ca  arròs amb mongeta azuki, n m
  • ca  sekihan [ja], n m sin. compl.
  • es  arroz con judías rojas, n m
  • es  sekihan, n m
  • fr  osekihan, n m
  • fr  riz rouge, n m
  • fr  sekihan, n m
  • en  Japanese red bean rice, n
  • en  rice with Japanese red beans, n
  • en  sekihan, n

Gastronomia > Arròs. Pastes

Definició
Plat elaborat amb arròs i mongeta azuki cuits al vapor tots junts, de manera que la mongeta tenyeix l'arròs d'un color vermellós, que es menja en ocasions especials i celebracions familiars ja que el color vermell és símbol d'alegria al Japó.

Nota

  • L'arròs amb mongeta azuki és un plat típic del Japó.
arròs chaufa [chaufa: es] arròs chaufa [chaufa: es]

Gastronomia > Arròs. Pastes

  • ca  arròs chaufa [chaufa: es], n m
  • es  arroz chaufa, n m
  • es  arroz frito, n m
  • en  arroz chaufa, n
  • en  arroz de chaufa, n
  • en  Peruvian fried rice, n

Gastronomia > Arròs. Pastes

Definició
Arròs fregit amb carn, ous remenats, ceba, pebrot, gingebre i salsa de soja, que pot contenir també altres ingredients com ara all o comí.

Nota

  • L'arròs chaufa és un plat de fusió de la cuina xinesa i la peruana, una versió peruana de l'arròs fregit xinès, importat al Perú per immigrants d'aquest país.
arròs fregit amb pollastre arròs fregit amb pollastre

Gastronomia > Arròs. Pastes

  • ca  arròs fregit amb pollastre, n m
  • es  chaulafán, n m
  • en  chicken fried rice, n pl

Gastronomia > Arròs. Pastes

Definició
Plat elaborat a base d'arròs fregit amb pollastre, porc, ou i gambes.

Nota

  • L'arròs fregit amb pollastre és un plat típic de l'Equador.