Back to top

Apuntes

Apuntes terminológicos elaborados por TERMCAT con la intención de poner en relación la terminología con los hechos más destacados de la actualidad informativa.

Mocktail
22.07.2020

Com en diem en català d'un mocktail?

Un mocktail és una beguda obtinguda per la barreja de diferents begudes no alcohòliques, que es prepara agitant la mescla dels ingredients amb trossets de glaç dins una coctelera.

Más
de temporada
28.04.2020

De temporada

La gran ciutat, el comerç global, el voler-ho tenir tot quan volem i on volem ens ha fet oblidar que les plantes que creixen de la terra tenen uns cicles de vida determinats, que es planten en una època de l’any concreta i

Más
Dijous llarder, botifarra menjaré
20.02.2020

Dijous llarder, botifarra menjaré!

Sí, ja sabem que no és cap neologisme ni cap novetat gastronòmica. Però també sabem que som en temps de carnestoltes i que les anàlisis de colesterol cal amagar-les al fons del calaix, allà on guardem les perles i els robins.

Más
cuina per lots
07.02.2020

Una tarda a la cuina

Passar-se una tarda sencera amb el davantal posat i convertir la cuina en un centre d’operacions simultànies aprofitant tots els focs de la placa de cocció i tots els pisos del forn, tot l’espai de marbre, totes les fustes de tallar i totes les olles, cassoles, coladors, paelles, safates i ganive

Más
Torrons
19.12.2019

Torrons

Ja esteu a punt per festes? Ja teniu preparada alguna peça de roba per estrenar? Ja teniu fet el pessebre o guarnit l’arbre? Ja heu col·locat al mig del menjador una bona ponsètia? Ja teniu a punt l’os de vedella, l’os de pernil, l’api i la xirivia per fer bon brou?

Más
coqueta
25.07.2019

Per matar el cuc... una coqueta

Per matar el cuc, tenim opcions diverses, tradicionals i modernes, d’aquí de sempre i de l’altra punta de món, sanes, poc sanes i gens sanes.

Más
mesclum
28.03.2019

Mesclem verds?

Hi ha haver un moment en la història de les nostres vides en què vam trobar que l’amanida que havíem menjat sempre, la de l’enciam llarg (o escarola a l’hivern), tomàquet i quatre olives, era molt avorrida i hi vam anar afegint ingredients (fruita seca, fruita fresca, germinats,...) o canviant-ne

Más
pala de cremar
14.03.2019

Amb què cremem la crema?

S’acosta Sant Josep i tots els llaminers estem buscant la recepta de la crema que un dia vam escriure a mà, en el primer tros de paper que vam trobar, mentre escoltàvem les expli

Más
Hummus de què?
13.09.2018

Hummus de què?

El terme hummus es refereix a un puré de cigrons, habitualment condimentat amb llimona, tahina, alls, oli d'oliva i julivert, típic del Pròxim Orient.

Más