Back to top

Articles i presentacions

Textos de comunicació especialitzada elaborats amb participació del TERMCAT.

Inclou tant articles publicats en revistes, parts de monografies, apunts en blogs o en webs sectorials especialitzades (tipus: Articles), com documents de suport utilitzats per a comunicacions en jornades i congressos o en sessions informatives (tipus: Presentacions).

02.11.2023

Què en sabem dels fusos horaris?

Articles
-
Via Empresa
.Ciències de la Terra .Geografia

La raó d’aquest fenomen no té cap arrel màgica, sinó que s’explica pel canvi horari que s’aplica en tots els països de la Unió Europea per raons, diuen, d’estalvi energètic.

Més
20.09.2023

Terres rares: un tresor estratègic i un nom ambigu

Articles
-
Panace@
.Ciències de la Terra Mineralogia .Química

Es coneix com a metalls de les terres rares, elements de les terres rares o, simplement, terres rares un grup de disset elements metàl·lics de la taula periòdica format pels quinze elements del grup dels lantànids i l’escandi i l’itri.

 

Més
20.04.2023

Aigua potable o aigua de boca?

Articles
-
Via Empresa
.Ciències de la Terra Hidrologia .Medi ambient Meteorologia

Sabem a què fa referència l’expressió aigua de boca i quina relació té amb els termes aigua potable i aigua de beure, segurament més coneguts?

 

Més
30.03.2023

Terres rares: un tresor estratègic i un nom ambigu

Articles
-
Butlletí RECERCAT
.Ciències de la Terra .Química Mineralogia

Recentment, Suècia anunciava la identificació, a la regió de Lapònia, del jaciment de terres rares més gran d’Europa. En aquest apunt mirarem d’aclarir l’ambigüitat que, a vegades, envolta el terme terres rares i compartirem un parell de curiositats terminològiques sobre el seu origen.

Més
21.03.2023

Partícules en suspensió, PM o aerosols?

Articles
-
Panace@
.Ciències de la salut .Ciències de la Terra .Medi ambient

En aquest article es parla de les partícules en suspensió i dels seus efectes en la salut de les persones i en el clima de la Terra.

 

Més
13.12.2021

L’emergència humana: refugiats, migrants o desplaçats climàtics? (RECERCAT)

Articles
.Medi ambient .Ciències de la Terra

La degradació ambiental provocada pel canvi climàtic, ja sigui com a conseqüència d’episodis puntuals (inundacions, huracans, etc.) o de processos més lents (episodis de sequera, la pujada del nivell del mar, etc.), està obligant les persones que viuen en zones afectades per aquests fenòmens a ab

Més