Universitats i centres de recerca

El TERMCAT manté una col·laboració permanent amb els membres de la comunitat universitària, aplegats en la Xarxa Vives d’Universitats, especialment pel que fa als estudis relacionats amb la normalització dels neologismes del lèxic d’especialitat, a l’intercanvi d’informació sobre projectes terminològics d’interès comú i a la cessió de dades terminològiques per a afavorir la màxima difusió de la terminologia catalana.

“Gràcies a la col·laboració entre el TERMCAT i la Xarxa Vives d’Universitats (XVU), els serveis lingüístics que formam part del Grup de Treball de Terminologia i Nomenclatura (GTTN) de la XVU tenim l’oportunitat de participar en la normalització de termes...”Magdalena Ramon (Servei Lingüístic. Universitat de les Illes Balears)

El TERMCAT actua com a centre de pràctiques per a estudiants procedents d’estudis de grau, postgrau o màster de terminologia, lexicografia, traducció, documentació, comunicació, multimèdia i informàtica. Eventualment, també acull estudiants de matèries especialitzades (química, genètica, filosofia, música, etc.) relacionades amb projectes terminològics en curs.

El Centre també imparteix sessions d’informació i presentacions per a grups d’estudiants, professionals o investigadors interessats en la terminologia, i organitza sessions de formació específica sobre aspectes concrets del treball terminològic.

“Entre els aspectes que inclou el Postgrau en Assessorament Lingüístic i Serveis Editorials, organitzat pel Departament de Filologia Catalana i els Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona, hi ha, evidentment, la terminologia. Per aquest motiu, el postgrau inclou el TERMCAT en la seva oferta perquè hi hagi estudiants que hi puguin fer les pràctiques.” Neus Nogué (Coordinadora de pràctiques i directora del Postgrau en Assessorament Lingüístic i Serveis Editorials)
“Fa uns anys no m’hauria imaginat mai que acabaria fent una estada de pràctiques al TERMCAT. A priori, estudiant un grau universitari en genètica no semblava que hi pogués haver cap camí que m’acabés portant a descobrir el món de la terminologia.” Marcel Jorquera (Estudiant del Màster en Comunicació Especialitzada de la Universitat de Barcelona) 
“He tingut ocasió de participar en dos projectes de creació d’obres terminològiques. He pogut prendre consciència de la feina que exigeixen aquests projectes, i de les dificultats que els terminòlegs poden trobar.” Anaïs Gilkin (Estudiant de la Universitat Catòlica de Lovaina) 
“Gràcies a un conveni de pràctiques entre la Universitat de Salamanca i el TERMCAT, vaig poder experimentar en primera persona gairebé tots els passos necessaris per a la creació d’un diccionari especialitzat...” Sara Martínez (Estudiant del grau en Traducció i Interpretació de la Universitat de Salamanca)

Entre les universitats amb qui el Centre manté una relació estable de col·laboració en matèria de formació, destaquen la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat d’Alacant, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Salamanca.