Back to top

Articles i presentacions

Textos de comunicació especialitzada elaborats amb participació del TERMCAT.

Inclou tant articles publicats en revistes, parts de monografies, apunts en blogs o en webs sectorials especialitzades (tipus: Articles), com documents de suport utilitzats per a comunicacions en jornades i congressos o en sessions informatives (tipus: Presentacions).

30.11.2023

No oblidem la sida

Articles
-
Butlletí RECERCAT
.Ciències de la salut Immunologia

Cada dia 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida, amb la voluntat de conscienciar la societat arreu del món que la sida continua existint com a problema de salut global i que és una malaltia que afecta moltes persones. 

 

Més
29.11.2023

Per què se’n parla tant del model de llenguatge extens?

Articles
-
Via Empresa
.Tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) Intel·ligència artificial

El xat GPT té la capacitat d’adquirir competències equiparables a les humanes en aspectes com ara la visió, el reconeixement del llenguatge, la capacitat de raonament i la capacitat d’aprenentatge.

 

Més
28.11.2023

Termes de malalties minoritàries relacionats amb epilèpsies

Articles
-
Neurologia Catalana
Neurologia .Ciències de la salut

En aquest article es parla del Lèxic de malalties minoritàries i, particularment, per la seva importància en l’àmbit de la neurologia, es destaca una de les àrees temàtiques del diccionari, dedicada a les epilèpsies, amb alguns exemples concrets.

 

Més
29.11.2023

Actualitzat el Diccionari de seguretat alimentària

Articles
-
Blog del Col·legi de Metges de Barcelona
.Ciències de la salut .Alimentació

Aquest any 2023 s’ha actualitzat el Diccionari de seguretat alimentària, consultable en línia en el web del TERMCAT. Amb aquesta actualització el diccionari es considera ja complet i assoleix la xifra total de més de 700 termes.

 

Més
28.11.2023

No hi ha esport sense llengua

Articles
-
Docusport
.Esport .Llengua

En aquest article, el filòleg i responsable dels àmbits d’esport i mobilitat del TERMCAT, Joan Rebagliato, es pregunta si un coneixement més aprofundit de la terminologia crea millors esportistes mentre repassa la història dels diccionaris de l’esport a Catalunya.

 

Més
02.11.2023

Què en sabem dels fusos horaris?

Articles
-
Via Empresa
.Ciències de la Terra .Geografia

La raó d’aquest fenomen no té cap arrel màgica, sinó que s’explica pel canvi horari que s’aplica en tots els països de la Unió Europea per raons, diuen, d’estalvi energètic.

 

Més
02.11.2023

Núvols i drons

Articles
-
Butlletí RECERCAT
.Tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) Teledetecció

Com en qualsevol altra paraula que ens arriba d'una altra llengua, la incorporació de l’anglès drone al català es podia fer buscant-hi una alternativa (com hem fet en el cas de programari en lloc de software), adaptant-lo a l'ortografia i la pronúncia catalanes (com hem

Més
18.10.2023

Com s’explica la bretxa salarial de gènere?

Articles
-
Via Empresa
.Treball Sociologia

Goldin ha estudiat les desigualtats de gènere, ha explicat les causes de la bretxa salarial existent entre homes i dones i ha avançat en la comprensió de la situació de les dones en el mercat de treball.

 

Més
05.10.2023

X ho té complicat

Articles del director
-
Via Empresa
.Empresa Màrqueting Xarxes socials

En aquest article Jordi Bover parla del canvi de nom de la xarxa social Twitter i de d'altres canvis de nom de marques populars.

 

Més
28.09.2023

La intel·ligència: un concepte que s’ha ampliat

Articles
-
Butlletí RECERCAT
Intel·ligència artificial .Empresa .Tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)

En l’àmbit empresarial, del màrqueting o de la informació, el català disposa de termes, alternatius als manlleus anglesos, que segueixen un mateix patró de formació constituït per un nucli nominal (intel·ligència) i un complement de nom que en restringeix el significat o l’explica (de mercat, de

Més
21.09.2023

Rebre i recepcionar: on és la diferència?

Articles
-
Via Empresa
Dret administratiu .Empresa

Rebre i recepcionar són verbs, tenen un origen etimològic relacionat, són correctes en català, però no coincideixen en el significat, és a dir, no són sinònims.

 

Més