Back to top
  • ca  acabat, n m
  • es  acabado, n m
  • fr  finition, n f
  • en  finish, n

Definition
Conjunt d'operacions finals d'elaboració del formatge que inclou treure'l de la cambra de maduració o de la cambra de fred, envasar-lo, pesar-lo, etiquetar-lo i embolcallar-lo de manera que estigui preparat per a la distribució, la venda i el consum.

Note

  • L'acabat comprèn operacions molt diverses. En els formatges madurats amb crosta, es poleix, s'eliminen els fongs i irregularitats de la superfície i s'hi poden afegir ceres, parafines i pel·lícules plàstiques transparents o de color, que opcionalment poden dur algun producte antifúngic. En altres casos, l'acabat intervé significativament en el gust del formatge. Així, es pot fregar amb oli o arrebossar amb herbes aromàtiques, espècies, fruita seca o llavors. De vegades, es fa una immersió en atmosferes líquides espirituoses (aiguardent, vi, cervesa). També, en determinats casos, s'envasa amb oli o salmorra, o s'hi incorporen herbes aromàtiques o espècies.
  • ca  maduració, n f
  • ca  afinat, n m sin. compl.
  • es  afinado, n m
  • es  maduración, n f
  • fr  affinage, n m
  • fr  maturation, n f
  • en  maturation, n
  • en  ripening, n

Definition
Operació d'elaboració d'un formatge que consisteix a deixar-lo reposar, després del salat i l'oreig, a fi que agafi la consistència, el color i el gust que el caracteritzen.

Note

  • Durant la maduració, els formatges són sotmesos a operacions molt variables depenent del tipus de formatge que s'estigui elaborant. Per exemple, el volteig, el rentat de la crosta o el parafinat de la crosta.
  • ca  agitació, n f
  • es  agitado, n m
  • fr  brassage, n m
  • en  stirring, n

Definition
Operació de remenar amb molta cura la sopa de grans de quallada enzimàtica i xerigot durant un temps variable depenent de la textura i deshidratació que es vulgui obtenir, per ajudar a la sortida del líquid i evitar que els grans es tornin a ajuntar.
  • ca  appenzell [de], n m
  • es  appenzell, n m
  • fr  appenzell, n m
  • en  Appenzeller, n

Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada ferma i cuita, amb gust afruitat, originari del cantó històric suís d'Appenzell.

Note

  • L'appenzell es comercialitza sota la marca registrada Appenzeller o Appenzeller Switzerland, propietat de la societat Appenzeller Käse GmbH, que centralitza la producció i comercialització d'aquest formatge.
  • ca  asiago [it], n m
  • es  asiago, n m
  • fr  asiago, n m
  • it  asiago, n m
  • en  Asiago, n

Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta ferma semicuita i maduració mitjana, que se sol presentar en peces grosses, originari de la ciutat italiana d'Asiago.