saint-paulin [fr]
saint-paulin [fr]
- ca saint-paulin [fr], n m
- es saint-paulin, n m
- fr saint-paulin, n m
- en Saint-Paulin, n
Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada ferma i una mica elàstica, amb una crosta llisa de color carabassa, de gust suau, que prové principalment de Bretanya i Normandia i que originàriament es preparava en monestirs trapencs.
sala d'oreig
sala d'oreig
- ca cambra d'oreig, n f
- ca sala d'oreig, n f sin. compl.
- es sala de oreo, n f
- fr hâloir, n m
- en drying-shed, n
Definition
Espai airejat on es produeix l'assecatge de la crosta d'un formatge abans de passar a la cambra de maduració o la cava de maduració.
sala de maduració
sala de maduració
- ca cambra de maduració, n f
- ca sala de maduració, n f sin. compl.
- es sala de maduración, n f
- fr cave d'affinage, n f
- en cheese ripening room, n
Definition
Espai artificial amb unes condicions de temperatura i humitat que afavoreixen la maduració adequada de cada tipus de formatge.
salament
salament
- ca salat, n m
- ca salament, n m sin. compl.
- es salado, n m
- fr salage, n m
- en salting, n
Definition
Operació consistent a incorporar sal al formatge, que es pot fer en moments diversos i de maneres diverses, per afavorir la formació de la crosta, potenciar-ne els gustos i millorar-ne la conservació en inhibir el creixement de microorganismes.
Note
- El salat es pot fer a la quallada, afegint-hi sal amb aigua o xerigot quan els grans de quallada tenen la grandària i la textura adequades; es pot fer cobrint la superfície de la pasta quan s'està escorrent, afegint-hi sal seca a mà, o es pot fer submergint el formatge en salmorra durant un temps, generalment entre sis i dotze hores.
salat
salat
- ca salat, n m
- ca salament, n m sin. compl.
- es salado, n m
- fr salage, n m
- en salting, n
Definition
Operació consistent a incorporar sal al formatge, que es pot fer en moments diversos i de maneres diverses, per afavorir la formació de la crosta, potenciar-ne els gustos i millorar-ne la conservació en inhibir el creixement de microorganismes.
Note
- El salat es pot fer a la quallada, afegint-hi sal amb aigua o xerigot quan els grans de quallada tenen la grandària i la textura adequades; es pot fer cobrint la superfície de la pasta quan s'està escorrent, afegint-hi sal seca a mà, o es pot fer submergint el formatge en salmorra durant un temps, generalment entre sis i dotze hores.
salers
salers
- ca salers, n m
- es salers, n m
- fr salers, n m
- en salers, n
Definition
Formatge fet de llet crua de vaca, de pasta premsada no cuita i crosta seca, espessa i florida, originari de la regió francesa de l'Alvèrnia.
Note
- El salers es presenta en forma de cilindre de 38 a 48 cm de diàmetre i de 35 a 55 kg de pes.
samso
samso
- ca samso, n m
- es samsoe, n m
- fr samsoë, n m
- en Samso, n
Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada ferma, amb alguns ulls, madurat durant un període mínim de tres mesos, amb una crosta de color groc i gust una mica àcid.
Note
- La denominació samso prové del nom de l'illa danesa de Samsø.
santnectari
santnectari
- ca santnectari, n m
- es saint-nectaire, n m
- fr saint-nectaire, n m
- en Saint-Nectaire, n f
Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada i textura suau, madurat durant un període de vuit setmanes, amb aroma d'herbes, originari de la vila occitana de Sant Nectari.
Note
- El santnectari té una Denominació d'Origen Protegida des de 1996.
sbrinz
sbrinz
- ca sbrinz, n m
- es sbrinz, n m
- fr sbrinz, n m
- en sbrinz, n
Definition
Formatge fet amb llet crua de vaca, de pasta dura i de maduració llarga, originari del centre de Suïssa.
scamorza
scamorza
- ca scamorza, n m/f
- es scamorza, n f
- fr scamorza, n f
- it scamòrza, n f
- en scamorza, n
Definition
Formatge semblant a la mozzarella, fet amb llet de vaca o de vaca i de cabra, amb forma de pera, de pasta filada, quallada àcida natural i maduració ràpida, que pot ser fumat.
Note
- L'scamorza s'elabora sobretot a les regions dels Abruços i la Campània.