gloucester [en]
gloucester [en]
- ca gloucester [en], n m
- es gloucester, n m
- fr gloucester, n m
- en Gloucester, n
Definition
Formatge fet amb llet de cabra, de pasta premsada molt ferma, madurat durant un període de dos mesos, originari de la ciutat anglesa de Gloucester.
Note
- La varietat més popular de gloucester és el doble gloucester, fet amb llet de vaca, més madur i gustós.
gorgonzola
gorgonzola
- ca gorgonzola, n m
- es gorgonzola, n m
- fr gorgonzola, n m
- en Gorgonzola, n
Definition
Formatge blau fet amb llet de vaca, de crosta vermellosa i flonja, i de pasta tova i mantegosa, amb floridures de color verdós, d'olor i sabor forts.
Note
- El gorgonzola és originari de la ciutat italiana de Gorgonzola, a la Llombardia.
gouda
gouda
- ca gouda, n m
- es gouda, n m
- fr gouda, n m
- en gouda, n
- de Gouda, n m
- de Goudakäse, n m
Definition
Formatge fet amb llet de vaca, amb la crosta recoberta de parafina de color groc, de pasta premsada i no cuita, compacta i flexible, de sabor suau, originari de la ciutat holandesa de Gouda.
grana padano
grana padano
- ca formatge grana padano, n m
- ca grana padano, n m
- es grana padano, n m
- fr grana padano, n m
- it Grana Padano, n m
- en Grana Padano, n
Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada cuita, de color groc palla o blanc, amb una textura granulosa característica, de gust delicat i diversos graus de maduració, que es presenta en forma de roda de vint-i-quatre a quaranta quilos de pes.
Note
- El formatge grana padano és originari de la plana del riu Po, al nord d'Itàlia, i és una Denominació d'Origen Protegida.
graviera
graviera
- ca graviera, n m
- es graviera, n m
- fr graviera, n m
- it graviera, n m
- en Graviera, n
Definition
Formatge fet amb llet d'ovella, de cabra o de vaca, de pasta dura cuita i textura cremosa, madurat durant un període mínim de tres mesos, i amb gust dolç i afruitat, originari de Grècia.
gruyère [fr]
gruyère [fr]
- ca gruyère [fr], n m
- es gruyer, n m
- fr gruyère, n m
- en Gruyère, n
- en Gruyère cheese, n
Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada cuita, ferma i compacta, amb alguns forats molt petits, de gust fort afruitat, originari de la comarca suïssa de Gruyère.