Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

Diccionari de criteris terminològics

Presentación
QUILOMETRATGE ALIMENTARI O ALIMENT DE GRAN QUILOMETRATGE? QUILOMETRATGE ALIMENTARI O ALIMENT DE GRAN QUILOMETRATGE?

Criteris d'especialitat > Alimentació. Gastronomia

 • ca  QUILOMETRATGE ALIMENTARI O ALIMENT DE GRAN QUILOMETRATGE?
 • es  alimento de largo recorrido (aliment de gran quilometratge), n m
 • es  kilometraje de los alimentos (quilometratge alimentari), n m
 • es  kilómetro alimentario (quilometratge alimentari), n m
 • es  kilómetro por alimento (quilometratge alimentari), n m
 • fr  kilomètre-aliment (quilometratge alimentari), n m
 • fr  kilomètre-assiette (quilometratge alimentari), n m
 • en  food miles (quilometratge alimentari), n
 • en  long distance food (aliment de gran quilometratge), n

Criteris d'especialitat > Alimentació. Gastronomia

Definición
Tant quilometratge alimentari com aliment de gran quilometratge (tots dos, noms masculins) es consideren formes adequades, encara que tenen significats diferents:

- El quilometratge alimentari (forma normalitzada pel Consell Supervisor del TERMCAT) és la distància recorreguda per un aliment entre el punt de producció i el punt de consum. Aquesta distància no sempre és fàcil de calcular, ja que un aliment processat industrialment pot incloure molts ingredients diferents i cadascun pot provenir d'un punt distint.
. Els equivalents castellans són kilometraje de los alimentos, kilómetro alimentario i kilómetro por alimento; els francesos, kilomètre-aliment i kilomètre-assiette, i l'anglès, food miles.

- Un aliment de gran quilometratge (forma normalitzada pel Consell Supervisor del TERMCAT) és un aliment que es consumeix en un lloc molt allunyat del lloc de producció, cosa que fa necessària una elevada despesa energètica per a transportar-lo i conservar-lo.
. L'equivalent castellà és alimento de largo recorrido, i l'anglès, long distance food.

Es tracta de dos termes creats originalment en anglès amb una intenció crítica, per les conseqüències mediambientals negatives d'aquest sistema de producció, transport i consum dels aliments.

Nota

 • 1. En oposició a l'aliment de gran quilometratge, es parla de l'aliment de quilòmetre zero, que és l'aliment consumit en el mateix lloc de producció o bé en un punt molt proper. (L'equivalent castellà és alimento de quilómetro cero, i l'italià, cibo a chilometri zero.)
 • 2. Podeu consultar les fitxes completes de quilometratge alimentari i aliment de gran quilometratge al Cercaterm i la Neoloteca i la fitxa de aliment de quilòmetre zero al Cercaterm, i també els documents de criteri originals,Què és el quilometratge alimentari? (apartat "La Consulta del mes" del web del TERMCAT, <www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Consultes_Terminologiques/184/&gt;) i Aliments viatgers (apartat "La finestra neològica", <www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Finestra_Neologica/32/&gt;).