Actualització de la Neoloteca i el Cercaterm (3/3/2023)

imatge d'una persona consultant el Cercaterm

La darrera actualització de la Neoloteca i el Cercaterm incorpora les novetats següents: 

Termes normalitzats nous a la Neoloteca i el Cercaterm

—47 termes normalitzats pel Consell Supervisor, que corresponen a Ciències de la vida (per exemple, biologia alternativa), Treball i Empresa (entrevistes exprés i intel·ligència de negoci), Informàtica i TIC (dades de font zero), Comunicació (informació maliciosa), Sociologia (fes-t'ho tu), Ciències de la salut (infecció alimentària), Bàsquet (canvi de direcció), Política (servei d'informació) i Dret i Economia (delicte d'ús d'informació privilegiada). Els termes nous es poden consultar a l’apartat “Noves incorporacions” de la Neoloteca

Productes terminològics nous al Cercaterm

–El Diccionari de turisme, elaborat pel TERMCAT i impulsat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Conté 1.193 termes, amb equivalents en castellà, francès, anglès i alemany i amb definicions. (Per exemple, assignació d’habitacions i intercanvi d’habitatge.)

–El Diccionari de la mediació, elaborat pel Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya i el TERMCAT. Conté 660 fitxes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definicions. (Per exemple, bloqueig emocional i cercle de pau.)

Noves edicions i ampliacions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Actualització del Lèxic de malalties minoritàries, elaborat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el TERMCAT l’any 2019, amb la col·laboració del Servei Català de la Salut i la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina. En aquesta actualització s’hi han afegit 494 termes, corresponents sobretot a malalties respiratòries i malalties cognitivoconductuals de base genètica. Ara el diccionari conté 1.266 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès. (Per exemple, atrèsia de coanes bilateral i síndrome d’Ondine.)

Termes puntuals nous o actualitzats al Cercaterm

—82 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

  • 80 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, emergència d’habitatge, en Sociologia, i quadricicle de pedals, en Lleure.)
  • 1 de nou elaborat per una altra àrea terminològica del TERMCAT, en l’àmbit de Ciències de la Terra. (És la fitxa escalfament estratosfèric sobtat.)
  • 1 d’actualitzat a partir d’un terme ja publicat que alertava sobre la necessitat d’actualització. (És el cas de land.)

Els termes nous o actualitzats es poden consultar a l’apartat “Noves incorporacions” de la Consulteca.

Fitxes de criteris noves al Cercaterm

—2 fitxes noves, que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm apunts terminològics publicats prèviament al web del TERMCAT. Són les fitxa CRITERI gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice? i CRITERI Noms dels esports de pilota: adaptats al català o sense adaptar? Aquestes fitxes de criteri també es poden consultar a l’apartat “Noves incorporacions” del Diccionari de criteris terminològics.

Aplicació de modificacions puntuals al Cercaterm

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments fets des de l’Optimot i pels nostres usuaris. Per exemple, s’ha afegit l’equivalent castellà apreciar a la fitxa revaluar i, dintre la nota de mieloperoxidasa, s’ha esmenat l’ortografia de anti citoplasma de neutròfil (en comptes de *anti-citoplasma… o *anticitoplasma…), d’acord amb els criteris actuals sobre el guionet.