Així de senzill: icestock

icestock

Ara que s’acosta l’època de comprar jocs i joguines, és un bon moment per recordar, aquest any més que mai, que sovint no calen objectes d’una gran sofisticació per entretenir els més menuts de la casa (ni tampoc, de fet, els no tan menuts). Com s’explicaria, si no, que un joc tan simple com l’icestock, consistent a fer lliscar damunt del gel un disc proveït d’un mànec, s’hagi mantingut durant diversos segles i s’estigui estenent cada cop més?

L’icestock, que es va començar a practicar segles enrere a Baviera, on es jugava quan els llacs estaven gelats, és ara un esport regulat per una federació internacional, i es practica en pistes de gel a països com Alemanya, Àustria, Suïssa i Dinamarca, i fins i tot s’ha introduït ja a Catalunya, on s’ha creat l’Associació Icestock Catalunya, que des del 2006 és membre de ple dret de la Federació Internacional d’Icestock.

Arran de la introducció d’aquest esport a Catalunya, el Consell Supervisor del Termcat ha fixat la denominació icestock en català, que correspon a la grafia anglesa del manlleu de l’alemany (Eisstock), perquè és la denominació internacional i la forma que s’ha difós des de l’Associació Icestock Catalunya.

Aquest esport consisteix a fer lliscar damunt del gel diversos discs de fusta, de metall o de plàstic d'uns 27 cm de diàmetre, proveïts d'una base de plàstic o de cautxú i un mànec desmuntables (anomenats icestocks, també) amb l'objectiu de cobrir la màxima distància o bé d'aproximar-los al màxim a una diana mòbil (el daube), un disc de cautxú d'uns 12 cm de diàmetre amb un forat al mig. Són precisament aquests dos elements, l’icestock i el daube, les principals diferències entre aquest esport i un altre esport d’hivern molt similar, el cúrling. En el cúrling, l’element de llançament no és un disc, sinó una pedra polida d'entre 15 kg i 20 kg proveïda d'un mànec, i la diana és immòbil.

Ja teniu entreteniment, doncs, per als dies més gèlids d’aquestes festes de Nadal. I si, per aquelles circumstàncies de la vida, no teniu un llac gelat a tocar de casa, sapigueu que també hi ha qui practica l’icestock sobre asfalt, si bé heu de tenir en compte que aquesta superfície no és vàlida en els campionats.

Podeu consultar les fitxes dels termes marcats en negreta al Cercaterm i a la Neoloteca, el diccionari en línia dels termes normalitzats.