Cap a l'espai amb nanosatèl·lits

il·lustració figurada de satèl·lits

Explorar l’espai ha estat sempre una dèria dels humans. Des de l’observació a ull nu, envoltada de creences màgiques i religioses, fins als potents mecanismes científics i tecnològics actuals, l’interès per entendre què hi ha més enllà del nostre territori conegut no ha cessat.

Ara s’ha anunciat una estratègia del Govern català en l’àmbit de la denominada nova economia de l’espai centrada en l’ús de nanosatèl·lits, que són satèl·lits artificials petits que orbiten a baixa altura.

Concretament, un nanosatèl·lit és una plataforma espacial caracteritzada per tenir una massa, un volum i una potència menors que en el cas dels satèl·lits convencionals, i un pes comprès entre 1 i 10 kg, cosa que implica alhora una reducció de les dimensions dels instruments que transporta.

L’objectiu d’aquesta estratègia és proporcionar oportunitats per a aplicacions molt diverses, incloent-hi la recerca científica, el desenvolupament i la qualificació de tecnologia espacial, l’observació de la Terra i les telecomunicacions. Es preveu el llançament dels primers nanosatèl·lits el primer semestre de 2021.

Podeu consultar aquests termes al Cercaterm.