Dos anys de termes de la COVID-19

imatge al·legòrica

Ara fa dos anys el TERMCAT va publicar la primera versió del diccionari en línia Diccionari de la COVID-19, que aplegava en aquell moment 40 entrades. Va ser una iniciativa per a atendre els dubtes sobre la terminologia relacionada amb la pandèmia que arribava amb l’actualitat informativa. En aquell primer recull hi havia els termes aïllament, antiviral, confinament, COVID-19, epidèmia, pandèmia, PCR, quarantena, SARS-CoV-2 i zoonosi, per exemple.

Des d’aleshores, el diccionari en línia s’ha anat ampliant per a completar els termes de l’univers conceptual de la pandèmia de COVID-19 i les seves repercussions, a mesura que hem tingut més coneixement de la malaltia i del coronavirus que la causa. Com a complement del diccionari, es va crear el relat visual Terminologia de la COVID-19: apunts i comentaris i el conjunt d’infografies interactives COVID-19: termes clau.

I l’actualització permanent de les dades continuarà mentre sigui necessari. La versió més recent del Diccionari de la COVID-19 és consultable també com a publicació electrònica i pròximament es presentarà com a llibre. L’obra conté 500 termes, distribuïts en vuit àrees temàtiques: conceptes generals (estudi de fase I, immunitat o limfòcit T), epidemiologia (contacte estret, grup bombolla o rastreig de contactes), etiopatogènia (aerosol, proteïna S o variant vírica), diagnòstic (bastonet, cribratge o test d’antígens), clínica (anòsmia, dispnea o trombosi), prevenció (EPI, màscara o vacuna d’RNA missatger), tractament (monitoratge, rehabilitació respiratòria o UCI), principis actius (camrelizumab, molnupiravir o vidofludimús) i entorn social (infodèmia, medicalitzar o teletreball).

La selecció de termes és fruit del treball terminològic efectuat per un equip multidisciplinari, però també és el resultat de l’impacte de l’actualitat pandèmica. Per això el diccionari combina el caràcter especialitzat i la voluntat divulgativa: repassar aquests termes és també reviure una experiència que vam compartir globalment com a societat digital i que ens ha deixat una empremta profunda. També en el camp de la terminologia.

 

Font: TERMCAT