Dos fars en un

Mikes-Photography / Pixabay (CC0)

La terminologia de l’àmbit de l’automoció ens té acostumats a novetats constants: llandes d’aliatge, alçavidres elèctrics, sistemes antibloqueig (ABS), etc. Ara un dels reclams de la publicitat automobilística són els fars de xenó duals, uns fars de xenó (i, per tant, que ofereixen un camp de visió més clar i més ampli) que poden funcionar com a llums d’encreuament i com a llums de carretera, a diferència dels primers fars de xenó que van aparèixer, que només es podien utilitzar com a llums d’encreuament.

Far de xenó dual és la denominació que ha fixat recentment el Consell Supervisor per a designar aquest tipus de fars, en lloc de far bixenó, forma que es veu sovint però que és semànticament i formalment inadequada, ja que aquests llums no estan formats per dos “xenons" (xenó, de fet, és un substantiu incomptable), sinó que són uns llums amb una doble funció.

Si voleu conèixer la definició o els equivalents en altres llengües d’aquest terme, podeu consultar-ne la fitxa a la Neoloteca i al Cercaterm.