En forma pedalant al gimnàs

© iStock / monkeybusinessimages 

Una de les activitats físiques més populars i practicades actualment als centres esportius és el ciclisme de sala. Aquesta és la denominació (ciclisme de sala) aprovada recentment en català pel Consell Supervisor per a designar l’activitat física practicada sobre una bicicleta estàtica de característiques especials, generalment en grup i seguint les indicacions d’un entrenador, que consisteix a variar la intensitat i el ritme del pedaleig i modificar la posició del cos seguint el compàs que marca una música.

El ciclisme de sala es coneix sovint amb la forma d’origen anglès *Spinning, que el Consell Supervisor ha desestimat perquè és una marca comercial i només pot designar, en principi, l’activitat d’aquest tipus patentada per una empresa concreta i impartida per uns monitors avalats específicament per aquesta empresa.

Cal dir que en aquest cas les persones que coneixen a fons l’àmbit esportiu i específicament aquesta activitat són plenament conscients del caràcter de marca de Spinning i de la necessitat d’utilitzar, si més no en comunicacions formals, una denominació genèrica alternativa.

La denominació triada finalment té l’aval dels especialistes i segueix també el paral·lelisme de la denominació genèrica utilitzada en anglès, indoor cycling. Cal tenir present, a més, que l'expressió de sala (o simplement sala) ja s'utilitza en català per a designar altres activitats o disciplines esportives que, com aquesta, es practiquen en un espai interior; és el cas, per exemple, de tir de sala, hoquei sala, ultimate sala o futbol sala.

Juntament amb ciclisme de sala, el Consell Supervisor ha fixat també la denominació bicicleta de sala (anàloga formalment a bicicleta de carretera o bicicleta de pista) per a fer referència a la bicicleta utilitzada específicament per a la pràctica del ciclisme de sala. Les bicicletes de sala són bicicletes estàtiques, generalment de funcionament magnètic, proveïdes d’una roda d’inèrcia al davant, un sistema de resistència regulable i un fre d’emergència.

Aviat podreu consultar les fitxes terminològiques completes d’aquests termes a la Neoloteca i al Cercaterm.