Lesions cerebrals

lesions cerebrals

El cervell humà és segurament l’òrgan més estudiat pels científics. Al coneixement citològic i fisiològic de les neurones i del sistema nerviós s’hi ha sumat en les darreres dècades el descobriment de les bases moleculars del seu funcionament, mitjançant les noves tècniques de neuroimatgeria o la caracterització bioquímica dels neurotransmissors.

Però malgrat aquests progressos, queden encara força interrogants per resoldre abans que arribem a comprendre totalment els mecanismes funcionals del cervell. La neurociència, àmbit multidisciplinari que estudia integralment el sistema nerviós, mira de donar resposta a aquestes preguntes.

Gràcies a la recerca en aquest camp s’han obert noves vies esperançadores en el tractament de les patologies cerebrals, particularment de les lesions cerebrals. Aquestes lesions, que són avui la causa principal de discapacitat en els països industrialitzats, es produeixen com a conseqüència d’un accident vascular cerebral o d’un traumatisme cranioencefàlic. Representen un impacte brutal, abrupte i irreversible en la història vital de la persona que les pateix.

Termes com afàsia, agnòsia, dismetria, hemiplegia, paraplegia, síndrome de negligència o trastorn postcommocional designen alguns dels trastorns que solen formar part de la realitat quotidiana dels pacients afectats. A banda de la rehabilitació, els tractaments més innovadors es basen en tècniques de reeducació que apliquen les possibilitats que actualment ofereixen, per exemple, la robòtica o la domòtica.

Amb aquest apunt terminològic el TERMCAT s’afegeix a les iniciatives vinculades a La Marató de TV3, que dedica l’edició d’aquest any a les lesions cerebrals adquirides, conjuntament amb les lesions medul·lars. Si necessiteu més informació terminològica en relació amb aquest tipus de lesions, la trobareu al Cercaterm, on també podeu consultar tota la terminologia de la Classificació internacional de malalties: 10a revisió: modificació clínica (CIM-10-MC).