Neologismes amb olor de llimona

© Michael Holzinger

Citronel·la és el nom que ha fixat recentment el Consell Supervisor per a designar en català l’espècie botànica Cymbopogon nardus, una planta de la família de les gramínies originària de l’Àsia però coneguda arreu pel seu oli essencial, que fa olor de llimona i és molt utilitzat en perfumeria i, sobretot, com a repel·lent d’insectes.

Cal no confondre la citronel·la amb la citronella. Citronella és, segons el diccionari normatiu, una altra manera d’anomenar en català el llimoner (Citrus limon) i també la tarongina (Melissa officinalis), totes dues espècies botàniques presents als Països Catalans.

Menys coneguda que la citronel·la, però del mateix gènere botànic, és l’herba llimona. Aquesta és la forma que ha fixat també el Consell Supervisor per a designar en català l’espècie Cymbopogon citratus, també originària de l’Àsia i apreciada en aquest cas per les arrels, que s’utilitzen com a condiment, i per l’oli essencial, que té ús terapèutic.

Podeu consultar les fitxes completes de la citronel·la i de l’herba llimona, juntament amb un resum dels criteris que ha aplicat el Consell Supervisor per a l’aprovació d’aquestes formes, al Cercaterm i a la Neoloteca.