Ordre al galliner

codis ous

Us heu preguntat mai què volen dir els números que duen els ous impresos a la closca? Doncs aquest codi dóna informació sobre el sistema de cria utilitzat, el país d’origen i la localització de l’explotació. El primer número correspon al sistema de cria: si és un 0, significa que l’ou procedeix d’una gallina ecològica; si és un 1, significa que l’ou és d’una gallina criada a l’aire lliure; si és un 2, l’ou és d’una gallina criada a terra, i si és un 3, significa que l’ou és d’una gallina criada en gàbia. Aquest número va seguit d’un codi de dues lletres, que indica el país de procedència dels ous, i d’un número d’identificació de l’explotació.

El Consell Supervisor del TERMCAT ha fixat les denominacions catalanes relacionades amb els sistemes de cria i els tipus d’animal i d’ou que s’hi relacionen:

sistema de cria

denominació de l’animal

denominació de l’ou

cria ecològica

gallina ecològica

ou ecològic

cria a l’aire lliure

gallina criada a l’aire lliure
sin. gallina de pagès

ou de gallina criada a l’aire lliure
sin. ou de pagès

cria a terra

gallina criada a terra

ou de gallina criada a terra

cria en gàbia
sin. cria en bateria

gallina criada en gàbia
sin. gallina criada en bateria

ou de gallina criada en gàbia
sin. ou de gallina criada en bateria

La designació cria a l’aire lliure fa referència al sistema de cria extensiva d’aviram en què els animals disposen d’un corral a cel descobert al qual tenen accés lliure durant tot el dia des de la nau on s’allotgen. Aquest sistema de cria engloba la cria ecològica, en què els animals són alimentats amb pinso procedent de l’agricultura ecològica i en cas de malaltia són tractats únicament amb productes fitoterapèutics, homeopàtics o amb oligoelements. La forma cria a terra designa el sistema en què els animals s’allotgen permanentment sobre un jaç, generalment de palla o d’encenalls, en una nau tancada per la qual es poden moure amb una certa llibertat. Finalment, les denominacions cria en gàbia i cria en bateria fan referència al sistema en què els animals s’allotgen permanentment en gàbies metàl·liques reixades disposades en fileres de diversos pisos.

Totes aquestes denominacions són formes descriptives i transparents, i s’adeqüen als usos habituals dels especialistes del sector per a designar aquests conceptes.

Podeu consultar la informació completa sobre aquests termes a la Neoloteca i al Cercaterm.