Quin llamp! O quin llampec?

llamp o llampec?

La tardor meteorològica ha començat carregada de tempestes i segur que a més d’un, enmig d’un d’aquests episodis de descàrregues elèctriques, se li ha escapat el famós renec (llamp de rellamp!) del personatge més rondinaire de les aventures d'en Tintín, l’il·lustre capità Haddock. Tenim clar, però, quan hem de parlar de llamps i quan de llampecs?

Un llamp és una descàrrega elèctrica que pot tenir lloc dins d’un núvol, entre dos núvols o entre un núvol i la terra. Un llampec, en canvi, és la resplendor instantània produïda per un llamp. Així, el llamp és el fenomen, mentre que el llampec és un dels efectes d’aquest fenomen, de la mateixa manera que el tro és un altre efecte del llamp: el soroll que produeix.

En castellà es fa una distinció similar entre les paraules rayo i relámpago, i en francès, entre foudre i éclair.

En els llamps que tenen lloc entre un núvol i la terra, sempre es veu el recorregut il·luminat del llamp, mentre que en els llamps entre dos núvols no se sol veure aquest recorregut i només és visible l’efecte, el llampec. Segurament per això de vegades s’ha fet servir el mot llamp per a les descàrregues de núvol a terra, i llampec per a les descàrregues entre núvols, però aquesta distinció no es considera prou acurada i no es documenta en cap obra de referència.

Podeu consultar les fitxes d’aquests termes, amb les definicions i els equivalents en altres llengües, al Cercaterm.