Quina és la forma adequada en català: wiki o viqui?

wiki

El terme normalitzat és el manlleu wiki sense adaptar perquè és la forma utilitzada internacionalment i documentada ja en molts contextos catalans especialitzats.

Es tracta d’un manlleu d'origen hawaià (de wiki, que significa'ràpid'), vehiculat a través de l'anglès, que designa el sistema de treball informàtic, aplicat generalment a llocs web, que permet que els usuaris visitants puguin modificar directament i de manera senzilla els continguts del lloc a què accedeixen o proposar-ne de nous.

Tot i que l’adaptació viqui ha donat lloc al nom propi de Viquipèdia, l’enciclopèdia catalana en línia més emblemàtica que utilitza actualment aquest sistema de treball, és una forma que com a designació del concepte genèric té molt poc ús en català i s'allunya de la solució internacional.

El substantiu wiki actua sovint en aposició en casos com ara pàgina wiki o sistema wiki A vegades s'elideix el substantiu que fa de nucli del sintagma i es manté el gènere del substantiu elidit: per exemple, un wiki (masculí) per un lloc wiki o per programari wiki, o una wiki (femení) per una pàgina wiki.

Podeu consultar la fitxa terminològica d'aquest terme al Cercaterm.