Respectuosos amb els animals

@ iStockphoto / Okea

Es coneix amb el nom de veganisme l’estil de vida basat en el respecte pels animals que rebutja l’ús i el consum d’animals o de qualsevol producte o subproducte obtingut per mitjà de l’ús o la mort d’animals.

Aquesta forma, d’origen anglès i d’ús pràcticament internacional (veganism en anglès, véganisme en francès, veganismo en italià i castellà, Veganismus en alemany), ha estat aprovada en català pel Consell Supervisor del TERMCAT, juntament amb l’adjectiu i el substantiu relacionats vegà -ana. El mot prové de la contracció de la forma semànticament relacionada vegetarianism (prenent els segments inicial i final d’aquest nom) i, segons els diccionaris, va ser encunyada en anglès ja als anys quaranta del segle XX.

Tot i que la dieta vegetariana estricta és un dels trets essencials dels vegans, el veganisme va més enllà de l’aspecte alimentari i implica també, entre altres coses, la renúncia a utilitzar teixits d’origen animal, l’oposició a l’experimentació amb animals o el rebuig als espectacles en què s’utilitzen animals.

Podeu consultar al Cercaterm i a la Neoloteca les fitxes completes d’aquests termes, amb els equivalents, les definicions, les notes i el resum de criteris aplicats pel Consell Supervisor per a l’aprovació d’aquestes denominacions.