Actualització del Cercaterm (15/01/2024)

imatge d'una persona consultant el Cercaterm

La darrera actualització del Cercaterm, que recull els últims materials preparats durant el 2023, incorpora les novetats següents: 

Productes terminològics nous al Cercaterm

—La Terminologia de la salut sexual i reproductiva, elaborada pel TERMCAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en el marc de les iniciatives relacionades amb La Marató de 3cat dedicada a la salut sexual i reproductiva. Aquesta obra aplega més de 120 termes bàsics relacionats amb aquest àmbit. (Per exemple, salut menstrual i disfunció del sòl pelvià.)

—Fitxes terminològiques provinents del Portal Terminològic Valencià, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Es tracta de 292 fitxes, amb equivalents en castellà, francès i anglès, i definicions, cedides per l’AVL en el marc de l’acord de col·laboració que va signar aquesta institució amb el TERMCAT el 2016. Aquestes fitxes són d’àmbits temàtics d’interès general, com ara l’alimentació i la gastronomia, l’esport o la música, i també de dominis més especialitzats, com ara les telecomunicacions o la geologia. (Per exemple, inhibidor de freqüències i roca al·loquímica.)

—Fitxes terminològiques que són el resultat d’un  assessorament dut a terme pel TERMCAT per validar la versió catalana del subconjunt d'Anatomia Patològica de SNOMED CT, en curs d'elaboració pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Es tracta de 3.129 fitxes, amb equivalents en castellà i anglès. (Per exemple, síndrome del nevus atípic (trastorn) i melanoma de cèl·lules fusiformes (anomalia morfològica).)

Noves edicions i ampliacions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Actualització del Diccionari de bioètica, elaborat pel TERMCAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, fruit de la iniciativa del Comitè de Bioètica de Catalunya. Aquesta primera actualització de l’obra publicada el 2019 incorpora 43 noves fitxes al diccionari, que en total en té ara 742. (Per exemple, cèl·lula mare pluripotent induïda i sistema d’ajuda a la decisió.)