Actualització del Cercaterm (19/07/2021)

imatge d'una persona consultant el Cercaterm

La darrera actualització del Cercaterm, l’única que es farà durant l’estiu, incorpora les novetats següents: 

Productes terminològics nous

—La Terminologia de la factura elèctrica, elaborada pel TERMCAT amb la col·laboració de l’Institut Català d’Energia i l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya. Conté 46 termes, amb equivalents en castellà i amb definicions. (Per exemple, bo social i període horari vall.)

—Un conjunt de fitxes del projecte Guaita terminològica, en què col·laboren l’Institut d’Estudis Catalans, el TERMCAT i la Universitat Pompeu Fabra, que extreu terminologia científica i tècnica d’un corpus en anglès i de revistes en català. Es tracta, en aquesta primera entrega, de 191 termes, amb equivalents en castellà i anglès i amb definicions. (Per exemple, dendrímer i nanofabricació ascendent.)

Noves edicions i ampliacions de productes terminològics ja publicats

—Ampliació de la Terminologia de la ciberseguretat, elaborada pel TERMCAT l’any 2017 amb el suport del Govern d’Andorra i la col·laboració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. En aquesta actualització s’hi han afegit 57 termes, relatius sobretot a ciberatacs, mitjans tècnics de seguretat, comportaments socials i criptomonedes. Actualment conté 417 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definicions. (Per exemple, aplicació enganyosa i programa de recompensa per errors.) Tots els termes nous es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" del diccionari en línia.

—Segona edició de la Terminologia dels instruments musicals, elaborada pel TERMCAT l’any 2015 amb la col·laboració de l’Amical Wikimedia, l’Escola Superior de Música de Catalunya i el Museu de la Música de Barcelona. En aquesta nova edició s’hi han afegit 38 termes. Actualment conté 300 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb il·lustracions dels instruments. (Per exemple, clau d’octava i marca de posició.)

Termes puntuals nous o actualitzats

—139 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

● 87 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, fresolí, en Indústria, i turisme lent, en Medi ambient.)

● 28 de nous elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT, majoritàriament en l’àmbit de l’Economia. (Per exemple, deseconomia.)

● 24 d’actualitzats a partir de termes ja publicats que alertaven sobre la necessitat d’actualització. (Per exemple, tagmatització, en Zoologia.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Consulteca.

Aplicació de modificacions puntuals

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de les observacions de les lingüistes de l’Optimot o els suggeriments dels nostres usuaris. Per exemple, s’ha esmenat la forma *baiximperial a favor de baix-imperial, d’acord amb la normativa del guionet per a evitar males pronúncies; s’han reservat els sinònims estora i màrfega per a la peça prima utilitzada en gimnàs o ioga (se n’ha suprimit *matalàs), i s’ha afegit bé durador com a sinònim de bé durable.

I que tingueu —mantenint la prudència— uns dies d’estiu agradables, relaxants o intensos, com els preferiu!