Actualització del Cercaterm i la Neoloteca (06/05/2019)

Actualització Cercaterm i Neoloteca

Les darreres actualitzacions del Cercaterm i la Neoloteca inclouen les novetats següents:

 

Termes normalitzats nous al Cercaterm i a la Neoloteca

—51 fitxes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT que pertanyen als àmbits de la visualització de dades (per exemple, diagrama de caixa i narrativa per desplaçament); la zoologia, amb els noms de les espècies de cigales més habituals a Catalunya (com ara cigala de l’olivera i cigalella argentada), i la meteorologia, amb els noms catalans dels tornados i altres remolins de vent (mànega marina, remolí de pols). Totes aquestes fitxes també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Neoloteca.

 

Fitxes de criteris noves al Cercaterm

—2 fitxes noves que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm criteris terminològics publicats prèviament pel TERMCAT o per altres institucions. (Són Estat / estat: Amb majúscula o amb minúscula? i Locució nominal nom+nom: segon nom singular o plural?) Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions del Diccionari de criteris terminològics.

 

Termes puntuals nous al Cercaterm

—40 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

  • 33 d’elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, aparcament automàtic, en Transports, i noticia enganyosa [amb el sinònim complementari notícia falsa], en Comunicació.)
  • 7 d’elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT amb motiu de treballs en àmbits concrets. (Per exemple, nombre índex, en Matemàtiques).

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Consulteca.

 

Aplicació de correccions al Cercaterm

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. (Per exemple, s’ha suprimit la forma femenina *assistenta en diverses fitxes, seguint el criteri del DIEC2-E de fer servir la mateixa forma assistent per al masculí i el femení en la gran majoria de significats i de reservar assistenta únicament per a l’àmbit religiós.)