Actualització del Diccionari de física amb termes clau de metrologia

Actualització del Diccionari de física

Des d’avui es pot consultar en línia la segona edició actualitzada del Diccionari de física, elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya, el TERMCAT i Enciclopèdia Catalana.

Respecte de la primera edició de 2015, el TERMCAT ha actualitzat les entrades corresponents a les unitats bàsiques de mesura del sistema internacional d’unitats i a les constants físiques que s’hi relacionen, d’acord amb les resolucions adoptades per l’Oficina Internacional de Pesos i Mesures en la 26a Conferència General de Pesos i Mesures, celebrada a París el novembre de 2018, i que seran efectives a partir d’aquest dilluns 20 de maig, coincidint amb el Dia Internacional de la Metrologia. Així, s’han modificat les definicions de kilogram, ampere, kelvin, mol, segon, metre i candela, i de les constants físiques (constant de Planck, constant d’Avogadro, constant de Boltzmann, entre d’altres).

Es tracta d’una novetat molt rellevant en l’àmbit de la metrologia, ja que és la primera revisió global del sistema internacional d’unitats des que es va crear com a tal el 1960. Fins ara, únicament havia estat objecte de revisions parcials, la darrera de les quals va ser el 1983 amb la redefinició del metre. El resultat és un sistema d’unitats de mesura més coherent, que proporciona referències més universals i estables per a poder expressar els resultats de les mesures amb més exactitud, un fet essencial per al desenvolupament de noves tecnologies.

La revisió de les entrades afectades s’ha dut a terme amb la col·laboració d’Albert Bramon, catedràtic de Física Teòrica i professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona, que també va col·laborar en la revisió de la primera edició.

Aquesta segona edició del Diccionari de física es presenta acompanyada d’un material infogràfic interactiu que serveix de complement i dona accés a les fitxes dels termes afectats pels canvis.

El Diccionari de física recull actualment termes dels àmbits de la mecànica, la termodinàmica, l’electromagnetisme, l’òptica, la relativitat, la física quàntica, la física de partícules, la física nuclear, la física atòmica i la física de la matèria condensada. Completen la selecció de nomenclatura un bloc dedicat a la física de la Terra i l’espai i un de dedicat a la física mèdica. Cada entrada conté una denominació catalana; sinònims, si n’hi ha; equivalents en castellà, francès i anglès; definició, i, quan s’ha cregut convenient, notes explicatives o exemplificadores.

El Diccionari de física forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 140 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat. De manera especial, hi podreu consultar el Vocabulari internacional de metrologia, que recull la terminologia de la traducció catalana del Vocabulari internacional de metrologia. Conceptes fonamentals i generals i termes associats, 3a ed. (VIM3).

 

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de física [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/149/>