Actualitzem el diccionari dedicat als estils musicals

Segona edició Terminologia dels estils musicals

El TERMCAT ha actualitzat la Terminologia dels estils musicals, un diccionari en línia que recull fins a 129 termes relatius a estils musicals classificats en grups temàtics com ara el jazz, el rock, el pop, el metal o les músiques del món. Es tracta d’un àmbit en què hi ha un canvi constant i molta creativitat, la qual cosa es tradueix en l’aparició contínua de neologismes necessaris per a designar els nous estils que van sorgint. La terminologia s’ha actualitzat amb la col·laboració d’experts de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i de la revista Enderrock.

Cada entrada en format de fitxa terminològica presenta la denominació i la definició en català, els equivalents en castellà, anglès i francès, i, en alguns casos, aclariments conceptuals o notes d’exemple.

En l’actualització que ara es presenta s’han afegit 47 termes nous, referits a músiques del món (música cajun, afrobeat o música celta); tipus de jazz (cool-jazz, hard-bop); metal (black-metal, brutal-death-metal, doom-metal, metal progressiu); pop (K-pop, J-pop, pop independent); rock (rock psicodèlic, rock industrial, slowcore, postrock), o música electrònica (zydeco, trip-hop, música concreta, hardstyle). Com a novetat també s’ha elaborat un arbre de camp que classifica tots els estils (els recollits en la primera edició i els afegits en l’actual) i permet consultar-los temàticament.

Molts termes són manlleus d'origen anglès que, majoritàriament, no apareixen encara consignats a les obres lexicogràfiques catalanes de referència. El Consell Supervisor ha estudiat i normalitzat molts d’aquests casos i ha establert uns criteris generals útils a l'hora de fixar les denominacions catalanes d'aquests conceptes.

Complementàriament, també es pot consultar una cronologia interactiva amb exemples audio-visuals de cada estil musical descrit, que també ha estat actualitzada, amb vídeos d’afrobeat, bugalú, cool-jazz, dixieland, K-pop, música cajun, etc.

El diccionari es presenta com un projecte obert i dinàmic que s’ha de continuar enriquint amb les propostes i incorporacions que hi vulguin fer els usuaris interessats.

La Terminologia dels estils musicals forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que actualment ofereix 147 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.