Coneixeu els noms catalans de les lluernes o cuques de llum?

imatge d'una cuca de llum

El TERMCAT ha col·laborat amb el Grup Cucadellum, un grup d’estudi dels lampírids (lluernes o cuques de llum) de Catalunya, vinculat a la Institució Catalana d’Història Natural, en l’establiment dels noms comuns en català de les espècies de lluernes (anomenades també cuques de llum, cucs de llum, cuques de Sant Joan, llanternes o llumenetes, entre altres noms populars) que es troben a Catalunya o en zones properes.

En concret, s’ha treballat en l’establiment d’11 denominacions catalanes corresponents a espècies de lluernes de la família dels lampírids de les quals 6 són autòctones de Catalunya (lluerna d’ulleres grossa, lluerna d’ulleres menuda, lluerna europea, lluerna ibèrica, lluerna mediterrània i lluerna menuda alacurta), 1 és una espècie al·lòctona introduïda a Catalunya des de fa pocs anys (espurna voladora) i 4 habiten zones geogràfiques properes (lluerna balear, lluerna d’ulleres provençal, lluerna menuda alada i lluerna parpellejant). Les fitxes terminològiques, que es poden consultar en el Cercaterm, inclouen informació sobre la classificació taxonòmica, el nom científic, els equivalents en altres llengües i algunes notes complementàries sobre cadascuna d’aquestes espècies.

Totes les denominacions catalanes han estat aprovades pel Consell Supervisor del TERMCAT, amb el consens dels experts del Grup Cucadellum. Aquest grup de treball ha impulsat un projecte de ciència ciutadana d’estudi i seguiment d’aquests insectes, i actualment compta amb una xarxa d’un centenar de col·laboradors d’arreu del territori que participen com a observadors a través de diverses plataformes que recullen i comparteixen dades sobre biodiversitat. És en el marc d’aquest projecte que s’ha treballat en la fixació dels noms catalans de les espècies de lampírids més habituals a casa nostra a fi d’afavorir la comunicació científica i la divulgació dels coneixements en aquest àmbit.

Aquest cap de setmana, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Cuques de Llum, que aquest any promou el lema "Mira’ns i no ens toquis!", el Grup Cucadellum organitza una activitat d’observació de lluernes amb l’objectiu d’obtenir més dades sobre la distribució de les 6 espècies autòctones i de l’única espècie forana, l’espurna voladora, identificada a Catalunya. Des del TERMCAT us animem a mirar-les i a no tocar-les. El que sí que podeu fer, a partir d’ara, és anomenar-les en català.