Consultes amb resposta (12/12/2012)

Us fem saber algunes de les darreres consultes que hem rebut i les respostes que hi hem donat des del Servei de Consultes. Si ens voleu fer arribar alguna informació sobre aquestes consultes, perquè en sou especialista o coneixeu bé els termes afectats, ho podeu fer per mitjà de la Bústia de suggeriments.

És adequat eurovinyeta en català?

La denominació catalana més adequada és eurodistintiu. Es tracta d’un distintiu que els vehicles de transport de mercaderies per carretera han de portar com a justificant del pagament de la taxa que els permet circular per determinades vies europees. Per extensió, es refereix també a la taxa. Eurovinyeta és un calc del francès eurovignette, inapropiat des d’un punt de vista semàntic perquè en català vinyeta només té el sentit de ‘dibuix’ o ‘il·lustració’.

 

Com es pot traduir eye tracker i eye tracking en l’àmbit del màrqueting?

La forma anglesa eye tracking correspon en català a seguiment de la mirada, amb el sentit de la tècnica analítica de màrqueting consistent a estudiar la trajectòria dels ulls de l’usuari quan mira una pàgina web. Consegüentment, eye tracker és seguidor de la mirada, i es refereix a un sensor que permet detectar la direcció de la mirada i els seus canvis, utilitzat en sistemes informàtics interactius i de realitat virtual.

Com es pot dir coworking en català?

La denominació proposada és cotreball. És un calc pertinent de la denominació anglesa que s’utilitza per a referir-se al sistema de treball consistent a compartir, professionals de sectors diferents, recursos i un espai de treball, la qual cosa fomenta la col·laboració i la creació de sinergies.

Què és la mesoteràpia? És el mateix que la massoteràpia?

El terme mesoteràpia designa el mètode terapèutic que es basa en les propietats del teixit dèrmic per a obtenir, amb l’administració de microdosis de substàncies actives, una acció farmacocinètica i farmacodinàmica concreta. És un terme diferent de massoteràpia, que designa el mètode terapèutic basat en el massatge.