El Diccionari dels ocells del món incorpora 745 noves denominacions

Actualització ocells 2020

El TERMCAT actualitza novament el Diccionari dels ocells del món. L’obra, elaborada per la Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT, incorpora en aquesta actualització 745 denominacions catalanes noves relatives a les espècies de 29 famílies d’ocells passeriformes. També s’hi inclouen una vuitantena d’il·lustracions més cedides per un dels coordinadors de l’obra, Àlex Mascarell.

El Diccionari dels ocells del món és un projecte en curs d’elaboració disponible des de l’any 2017 en format de diccionari en línia. Inicialment es va presentar amb 4.510 fitxes terminològiques corresponents a totes les espècies d’ocells no passeriformes, i s’amplia progressivament a mesura que va avançant el treball de validació de les denominacions catalanes de les espècies de les 138 famílies d’ocells passeriformes existents.

Amb l’actualització que avui es presenta, el diccionari permet la consulta de 7.379 fitxes terminològiques corresponents a totes les espècies d’ocells no passeriformes i a les espècies de 74 famílies d’ocells passeriformes. Cada fitxa inclou una denominació catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. El diccionari també inclou 420 il·lustracions i, quan s’ha cregut convenient, notes amb informació complementària sobre els termes.

El diccionari, elaborat sota la coordinació científica dels especialistes iniciadors d’aquest projecte, Raül Aymí, Rafel Cebrian, Jordi Clavell, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, i dels que, com Ponç Feliu, s’hi han incorporat posteriorment, vinculats majoritàriament a la Fundació Barcelona Zoo i a l’Institut Català d’Ornitologia, conté un bon nombre de denominacions catalanes de nova creació, com ara cua de ventall rogenc, gaig crestat, gimnocèfal, hihi, monarca de les Tanimbar, ocell apòstol o picabaies becut menut, entre d’altres, que han estat proposades seguint els Criteris per a la denominació catalana dels ocells, elaborats pel TERMCAT i aprovats pel Consell Supervisor.

El Diccionari dels ocells del món forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 150 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.