El Diccionari dels ocells del món es torna a actualitzar amb la incorporació de més de 2.200 termes nous

imatge d'un ocell

El TERMCAT ha tornat a actualitzar el Diccionari dels ocells del món en línia, una obra elaborada per la Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT. Concretament, s’han incorporat al diccionari 2.240 fitxes terminològiques noves que contenen 2.287 denominacions catalanes relatives a espècies de 41 famílies d’ocells passeriformes. També s’hi inclouen una seixantena d’il·lustracions noves cedides per Àlex Mascarell, il·lustrador i membre de l’equip de coordinadors científics de l’obra.

El Diccionari dels ocells del món, disponible en línia des de l’any 2017, és un projecte en curs d’elaboració que es va iniciar amb la publicació de 4.510 fitxes terminològiques corresponents a les espècies de les famílies d’ocells no passeriformes, i que s’amplia progressivament a mesura que avança el treball de validació de les denominacions de les espècies pertanyents a les 138 famílies d’ocells passeriformes existents.

Amb l’actualització que ara es presenta, el diccionari permet la consulta de 10.300 fitxes terminològiques, que contenen 10.524 denominacions catalanes, correspon-nents a les espècies de les 105 famílies d’ocells no passeriformes i a les de 126 famílies, de les 138 existents, d’ocells passeriformes.

Cada terme recull les denominacions en català, l’àrea temàtica, els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany, i el nom científic de l’espècie. El diccionari també inclou, quan s’ha cregut convenient, notes amb informació complementària sobre els termes i més de 500 il·lustracions.

L’obra conté un bon nombre de denominacions catalanes de nova creació, com ara leiòtrix bec-roig, llépol de Gurney, mainà de Bali, vídua cua d’agulla o sit aureolat, entre d’altres, que han estat proposades seguint els Criteris per a la denominació catalana dels ocells, elaborats pel TERMCAT i aprovats pel Consell Supervisor.

El Diccionari dels ocells del món compta amb la coordinació científica de Raül Aymí, Jordi Clavell, Ponç Feliu, Manuel-Enric Giménez, Àlex Mascarell i Rafel Cebrian. Malauradament, el mes de gener d’aquest any vam haver de lamentar la pèrdua de Rafel Cebrian, expert en programes de recerca i conservació del Zoo de Barcelona i assessor del TERMCAT durant més de tres dècades en nomenclatura de fauna, una de les peces clau d’aquesta obra col·lectiva.

El recull forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.