Els termes que designen les castelleres, en una nova infografia interactiva

Castelleres i castellers

Fins avui, era ben difícil trobar documentades les formes femenines que designen les castelleres que poden intervenir en l’aixecament d’un castell. Ara les podeu trobar totes recollides en aquesta nova infografia interactiva preparada pel TERMCAT en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i amb l'assessorament de l'especialista Xavier Brotons.

En la major part de fonts lexicogràfiques generals, aquests termes es documenten únicament amb la forma masculina plural: els dosos, els baixos, els agulles, els segons, els terços, els quarts, etc.

Arran de diverses consultes rebudes, des del TERMCAT s'han estudiat tots aquests casos i s'han determinat les formes adequades en femení, en singular i plural, per a fer referència a totes les dones que poden conformar un castell. Així, doncs, tenim casos en què només cal afegir la terminació del femení al nom masculí: un baix / una baixa, un segon / una segona, un terç / una terça, un quart / una quarta, un quint / una quinta, un sisè / una sisena, un setè / una setena. D’altres, en què la forma masculina i la femenina són coincidents: un agulla / una agulla, un crossa / una crossa, un contrafort / una contrafort, un lateral / una lateral, un primeres mans / una primeres mans, etc. I encara un altre cas en què calen dos radicals diferents: un home de darrere / una dona de darrere.

Podeu consultar totes aquestes formes definides al Diccionari casteller i també en format pdf.

Teniu disponible aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.