La terminologia del coronavirus, permanentment actualitzada, i ara amb els equivalents en portuguès

Actualització Termes del coronavirus

El TERMCAT publica en línia i actualitza permanentment el diccionari Termes del coronavirus, que en aquests moments aplega prop de setanta termes relacionats amb el brot epidèmic de COVID-19 i el coronavirus responsable de la malaltia. Com a novetat de l'última actualització, a partir d'ara els termes inclouen també els equivalents en portuguès, gràcies a la col·laboració desinteressada del professor Márcio Sales Santiago, de la Universitat Federal de Rio Grande do Norte (UFRN, Brasil).

Les dades que ofereix el diccionari en línia s’han adaptat a partir de productes terminològics elaborats prèviament pel TERMCAT en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i a partir de fitxes de recerca puntual que s’han actualitzat amb la col·laboració de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SOCDEMCAT).

Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes, si n’hi ha; els equivalents en castellà, francès, anglès i portuguès, i el nom científic, si és pertinent; una definició, i, si escau, notes explicatives.

Entre els termes n’hi trobem de referits als coronavirus (coronavirus associat a la COVID-19 o coronavirus associat a la MERS), a les malalties causades per aquests virus (COVID-19, MERS, SARS), a la simptomatologia (agèusia, anòsmia), a aspectes de bioètica (principi de precaució, justícia distributiva) i a conceptes epidemiològics i de salut pública (aïllament, contagi, pandèmia, zoonosi, EPI). Es tracta d’un producte obert, que es va ampliant d’acord amb l’evolució de l’epidèmia i l’actualitat informativa sobre aquest fet, gràcies a la cooperació amb els serveis lingüístics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (ésAdir) i d’acord amb les consultes que es van rebent sobre aquest tema.

El diccionari Termes del coronavirus forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 150 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

Per a més informació sobre els termes relacionats amb la pandèmia, consulteu també aquest apunt.