La terminologia de la COVID-19 s’actualitza amb 300 termes nous

imatge al·legòrica virus SARS-CoV2

El Departament de Salut i el TERMCAT acaben de publicar una actualització de la Terminologia de la COVID-19, una obra en línia que recull 410 termes relacionats amb la pandèmia de coronavirus. Amb aquesta actuació se sumen a les iniciatives que es duen a terme al voltant de la Marató de TV3, que aquest any es dedica a la recerca sobre aquesta malaltia.

Els termes s’ofereixen amb la definició en català i amb equivalents en castellà, anglès i francès. Moltes de les entrades també inclouen l’equivalent en occità i en portuguès.

En la preparació d’aquests materials han intervingut diversos especialistes vinculats a la Societat Catalana del DEMCAT i altres experts a qui s’ha consultat. La primera edició d’aquest diccionari es va difondre coincidint amb la primera onada de contagis, i s’hi va treballant de manera contínua per afegir-hi la terminologia que va apareixent. Així, per exemple, en l’actualització que ara es presenta s’hi han inclòs termes com ara grup bombolla, estudi de fase IV, onada, pantalla facial, etc.

Al llarg de l’elaboració d’aquesta obra hi han participat, de manera altruista, amb suggeriments, consultes o compleció d’equivalents, diverses persones i institucions: Jusèp Loís Sans Socasau (de l’Institut d'Estudis Aranesos-Acadèmia aranesa de la llengua occitana), Márcio Sales Santiago (professor de la Universitat Federal de Rio Grande do Norte, de Brasil), Fernando Navarro (coautor del Glosario COVID-19), Ernest Rusinés i Jordi Solé (lingüistes de l’ésAdir, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) i el personal de la Fundació Dr. Antoni Esteve.

El projecte s’emmarca en la col·laboració que, des de fa anys, mantenen el TERMCAT i el Departament de Salut, que ha permès la difusió i l’estudi de la terminologia relacionada amb les ciències de la salut i la publicació de diversos diccionaris.

Aquest diccionari forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix prop de 160 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.