Nous termes en estudi al Consell Supervisor (12/09/2018)

Termes en estudi

Aquest dimecres, 12 de setembre, es reprenen les reunions del Consell Supervisor després de la pausa estival. En aquesta reunió s’estudiaran termes de resolució de conflictes, d’esports d’aventura i d’indústria cervesera. Els termes són, concretament, els següents:

 

RESOLUCIÓ DE CONFLICTES

enrocament (1)

Estancament d’un conflicte causat per l’actitud immobilista d’una de les parts, o de totes dues, respecte de les seves posicions inicials.

Proposta: enrocament

 

enrocament (2)

Manteniment obstinat d’una de les parts en conflicte, o de totes dues, de les seves posicions inicials, que pot provocar l’estancament del conflicte.

Proposta: enrocament

 

escalada del conflicte [i el verb corresponent escalar (un conflicte)]

Evolució d’un conflicte a través de diverses fases successives de confrontació creixent condicionades per la dinàmica d’acció i reacció que protagonitzen les parts fins a arribar a un estat d’estancament i, eventualment, a l’inici d’un procés de desescalada.

Proposta: escalada del conflicte

 

desescalada del conflicte [i el verb corresponent desescalar (un conflicte)]

Evolució d'un conflicte, que ha arribat a un estat d’estancament, a través de diverses fases successives de confrontació decreixent gràcies a l'acció de les parts mateixes o a la intervenció d'un mediador que redueix la tensió de les relacions i restableix un espai de comunicació.

Proposta: desescalada del conflicte

 

irenologia

Ciència que s’ocupa d’investigar la manera d’apaivagar o resoldre els conflictes existents amb mitjans pacífics i de detectar els conflictes latents o emergents per evitar que es desenvolupin, sota la concepció que la pau és l’absència de tota mena de violència, incloent-hi l’absència de desequilibris estructurals i d’injustícies socials.

Proposta: estudis de pau; sin. estudis de pau i conflicte; sin. irenologia

 

irenisme

Corrent de pensament que considera la pau com a estat normal de la societat i propugna per damunt de tot conciliar els punts de vista discrepants entre si.

Proposta: irenisme

 

victim impact panel

Pràctica de justícia restaurativa en què una selecció de víctimes d’un determinat tipus de delicte, eventualment acompanyades de familiars o persones pròximes, expressen voluntàriament davant d’un grup d’ofensors relacionats amb el mateix delicte, els quals les han d’escoltar generalment per ordre judicial, els perjudicis que aquell fet els ha provocat, amb la finalitat de contribuir a la recuperació anímica de la víctima i al canvi d’actitud de l’ofensor.

Nota: En el panel de víctimes no són mai presents els ofensors que han atemptat contra les persones que hi participen.

Proposta: panel d’impacte en la víctima; sin. panel de víctimes

 

ESPORTS D’AVENTURA

wingsuit

Vestit d'una sola peça proveït de seccions de tela entre els camals i entre les mànigues i el cos, les quals afegeixen àrea superficial al cos del paracaigudista i li permeten guanyar força de sustentació i, en conseqüència, planar.

Proposta: vestit d’ales

 

wingsuit flying

Modalitat de paracaigudisme que es practica amb un vestit d'ales consistent a saltar des d'una aeronau o un indret elevat i baixar planant i fent, eventualment, acrobàcies fins a arribar a una distància determinada de terra en què s'atura la caiguda lliure obrint el paracaigudes.

Proposta: vol amb vestit d’ales

 

INDÚSTRIA CERVESERA

priming

Operació consistent a afegir sucre o most de malt, i eventualment llevats, a la cervesa artesanal abans d'envasar-la hermèticament a fi de produir-hi una segona fermentació, que en provocarà la carbonatació natural.

Proposta: encebament

 

A banda, en aquesta reunió es revisaran també les decisions provisionals preses en la reunió del dia 4 de juliol, sobre termes d’erotisme.

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre aquesta terminologia, o si sou experts en alguns d’aquests àmbits, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.