Nous termes en estudi al Consell Supervisor (13/07/2020)

Termes en estudi

Aquest dilluns, dia 13 de juliol, es torna a reunir el Consell Supervisor del TERMCAT.

En aquesta reunió s’estudiaran termes de comunicació, d’audiovisuals i de zoologia. També es valorarà, en l’àmbit de la geologia, la possibilitat d’acceptar el manlleu de l’anglès permafrost com a sinònim de permagel. A banda, es revisaran les decisions preses en la darrera reunió sobre termes de mobilitat sostenible.

Els termes nous previstos per a aquesta reunió són els següents:

Comunicació i Audiovisuals

unicasting / unicast / difusió individual / transmissió individual / unidifusió: Enviament d’informació a un o diversos destinataris individuals identificats.

Terme relacionat: unicast address

 

anycasting / anycast / difusió aleatòria / difusió al més pròxim / difusió al més disponible / difusió al més avinent / difusió al més accessible / difusió al més idoni / difusió al millor / difusió discrecional: Enviament simultani de la mateixa informació a un o diversos grups de destinataris però rebuda tan sols per un dels membres de cada grup, el qual és seleccionat automàticament per l’encaminador, generalment en funció de la proximitat.

Terme relacionat: anycast address

 

narrowcasting /difusió restringida / difusió segmentada / difusió selectiva: Enviament d’una mateixa informació, a través d’internet, la ràdio, la premsa o la televisió, a una categoria concreta de destinataris, seleccionats segons els seus valors, les seves preferències o les característiques demogràfiques.

 

video ad / anunci de vídeo / videoanunci: Anunci realitzat en format de vídeo que es difon especialment a través d'internet..

 

instream video ad / anunci de vídeo incorporat / anunci de vídeo en flux continu: Anunci de vídeo que es difon al començament, entremig o bé al final de la reproducció d’un altre vídeo al flux del qual està vinculat, que sovint es pot ometre al cap de pocs segons.

 

outstream vídeo ad / anunci de vídeo autònom / anunci de vídeo natiu: Anunci de vídeo integrat dins el codi d’una pàgina web o d’una xarxa social, no vinculat al flux de reproducció de cap altre vídeo, que apareix entre els paràgrafs d’un article o entre articles, a mesura que s’avança per la pàgina, i es reprodueix amb el so desactivat fins que l’usuari no hi interactua.

 

Geologia

permafrost / permagel / pergelisol: Capa de sòl o roca, incloent-hi el gel o la matèria orgànica que pot contenir, que es manté a una temperatura igual o inferior als 0°C durant un mínim de dos anys consecutius. [Revisió del terme normalitzat pergelisol / permagel]

 

Zoologia

mosquit del Japó / mosquit japonès / mosquit de la brolla / mosquit de les bardisses / mosquit asiàtic de bassa (Aedes japonicus): Mosquit de la família dels culícids originari del sud-est asiàtic, de color marronós i amb ratlles longitudinals daurades al dors del tòrax, que habita principalment en àrees forestals, resisteix els climes freds, cria en acumulacions d'aigua i presenta una activitat picadora diürna poc antropòfila.

 

cerdolí / senglar porc / senglar bacó / porcalí / garringlar / porcglar / senglorc: Porc híbirid que resulta de l'encreuament entre el porc senglar (Sus scrofa) i el porc domèstic (Sus scrofa domesticus o Sus domesticus).

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre algun d’aquests temes, o si sou experts en les matèries objecte d’estudi, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.