Nous termes en estudi al Consell Supervisor (23/07/2015)

Pluges d'estels

Aquest dijous, 23 de juliol, tindrà lloc a la seu del TERMCAT una nova reunió del Consell Supervisor.

En aquesta reunió s’estudiarà un criteri general per a la denominació catalana de pluges de meteors. Les pluges de meteors (o, popularment, pluges d’estels) són successions de meteors procedents d’una mateixa regió del firmament que es produeixen periòdicament, en un interval de temps curt, en passar la Terra prop de l’òrbita d’un cometa.

La denominació d’una pluja de meteors determinada es construeix habitualment a partir de la forma plena de l’arrel del nom llatí de la constel·lació en què sembla originar-se aquella pluja (Lyrae, Leonis, Ophiuchi, Doradus, etc.) i el sufix -id en plural (-ids). Aquest criteri general, encara que és pràctic, genera dubtes de vegades a l’hora de concretar-se.

Alguns dels punts en discussió que el Consell Supervisor haurà d’acabar de dirimir són, per exemple, els següents:

  • Simplificació o no del contacte vocàlic -ii-.

Ex. Aquàrids, Sagitàrids / Aquàriids, Sagitàriids.

  • Ús o no de la majúscula inicial.

Ex. Gemínids, Leònids / gemínids, leònids

  • Adaptació o no de les grafies no pròpies del català.

Ex. 1 Simplificació de consonants dobles (Púpids / Púppids)

Ex. 2 E protètica (Escòrpids / Scòrpids)

Ex. 3 Substitució de ph per f (Ofiúcids / Ophiúcids)

Ex. 4 Substitució de y per i (Lírids / Lyrids)

  • En el cas de noms complexos formats per dos elements, marcar gràficament o no el fet que el sufix –ids s’aplica a la forma complexa (aglutinació dels dos elements o ús del guionet entre tots dos).

Ex. Leonisminòrids / Leonis-minòrids / Leonis Minòrids

  • Escriptura dels noms de les pluges d’estels a partir del nom dels estels que van amb lletra grega inicial: lletra o nom de la lletra.

Ex. α-Aurígids / Alfa Aurígids

  • Escriptura dels noms de les pluges d’estels a partir del nom dels estels que van amb lletra grega inicial: aglutinat, amb guionet o amb espai.

Ex. Etalírids / Eta-Lírids (eta-Lírids) / Eta Lírids (eta Lírids)

  • Escriptura dels noms de les pluges d’estels a partir del nom dels estels que van amb lletra grega inicial: majúscula o minúscula en el primer component i en el segon.

Ex. Alfa-aurígids / Alfa Aurígids / alfa Aurígids

  • En el cas de pluges de meteors que tenen radiant compartit en dues constel·lacions, ús del plural en el sufix: plural als dos elements que formen part de la denominació / plural només al conjunt de la denominació, al segon element.

Ex. Púpids-Vèlids / Púpid-Vèlids

Qualsevol comentari o informació que vulgueu fer-nos arribar sobre aquesta qüestió seran molt benvinguts.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.