Nova actualització del Diccionari de sociologia i ciències socials

imatge al·legòrica

El TERMCAT ha actualitzat el Diccionari de sociologia i ciències socials amb la incorporació de més de 170 termes, amb els quals l’obra supera els 2.000 termes, en una versió molt avançada del que serà l’obra completa, en curs de revisió final.

En aquesta actualització s’ha comptat amb la col·laboració d’experts de l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, que han fet una revisió general del contingut.

Els termes que s’han incorporat al diccionari pertanyen a l’àrea temàtica de classes, grups i categories socials, la qual s’afegeix a la resta d’àrees temàtiques del recull: perspectiva sociològica; modernització i globalització; estructura econòmica i política; socialització; institucionalització; família; educació; treball; lleure i consum; cultura i identitat; religió; mitjans de comunicació social; conflicte, desigualtat i exclusió social; desigualtat de gènere i sexualitat; cicles de vida i salut; polítiques socials i estat del benestar, i metodologia.

Entre els termes que formen part de l’actualització es poden destacar exemples com ara activisme, consciència de classe, distància social, elit global, globalització alternativa, mobilitat intergeneracional, objecció de consciència, voluntariat, ocupació, moviment social o acció històrica.

Cada terme inclou les denominacions en català, àrea temàtica, definició, equivalents en castellà, anglès i, en molts casos, també en francès i, si escau, notes complementàries que amplien la informació de la definició, remeten a altres termes per ajudar a establir el concepte, donen informació de l’ús o de l’origen dels termes, etc.

El diccionari també amplia el títol, que ara és Diccionari de sociologia i ciències socials (abans, Diccionari de sociologia) per adequar-se millor als continguts que presenta.

La publicació pot tenir interès per a experts en sociologia o en ciències socials, estudiants, mediadors lingüístics i tota mena de lectors interessats en aquesta matèria.

El Diccionari de sociologia i ciències socials forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 160 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.