Es presenta La Xiloteca, un projecte que difon noms de fustes, amb assessorament del TERMCAT

Xiloteca

Divendres 4 de maig es va presentar al Museu del Disseny Hub de Barcelona La Xiloteca. Es tracta d'una col·lecció de fustes, amb el nom gravat a la fusta mateixa, i una fitxa tècnica amb diverses característiques rellevants des del punt de vista botànic i industrial.

És una iniciativa de l'Associació per a l'Estudi del Moble, que es va adreçar al TERMCAT per rebre assessorament en la fixació del nom de les fustes que es fan servir habitualment en decoració i usos industrials, però que no tenien un nom tradicional català atès que provenen de zones com ara l'Àfrica, Sud-amèrica o Àsia.

En concret, l'assessorament ha consistit en la revisió de la llista completa i en la normalització de 45 casos, que se solen conèixer amb formes manllevades de les llengües d’origen (llengües ameríndies, sovint vehiculades a través del castellà o del portuguès; llengües asiàtiques vehiculades a través de l’anglès; llengües africanes amb influència anglesa o francesa, etc.). També ha calgut fer una feina important de recerca per poder caracteritzar cada fusta i redactar les definicions corresponents: pes, duresa, fibra, color, usos habituals, zona geogràfica i espècies arbòries de procedència, etc.

En la normalització d’aquests casos han participat experts de l’Associació per a l’Estudi del Moble, experts en botànica de la Universitat de Barcelona i enginyers forestals vinculats a la Universitat de Lleida i a la Generalitat de Catalunya.

Entre els termes fixats es poden trobar exemples com ara amarant, wengué, panga-panga, banús africà, mansònia, macoré, lenga,  cabreüva, caoba de Cuba, marmeler, palissandre de Madagascar, ramin, roure del Japó, etc.

Ben aviat tots aquests termes es podran consultar des del diccionari Fustes exòtiques, que forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia.