Es presenta Noms de plantes, una obra de referència per a botànics i lingüistes

Noms de plantes

El proper dijous, 2 d’octubre, a les 19 h, es presenta a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona l’obra Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana.

El llibre recull més de 35.000 denominacions catalanes i vora de 8.400 noms científics, corresponents a unes 5.800 espècies de plantes vasculars. Es tracta d’una obra de referència, perquè posa en relació aquest conjunt de denominacions científiques amb les corresponents formes catalanes, amb la indicació de les fonts documentals d’on s’han extret.

El corpus fitonímic compilat se centra en les plantes per a les quals s’ha documentat una denominació catalana pròpia referida inequívocament a una espècie botànica. Bona part dels noms pertanyen a plantes autòctones, però un nombre important serveix per a anomenar plantes exòtiques, d’interès comercial, cultural o científic.

En l’elaboració del llibre han participat un nombrós equip d’especialistes en botànica i terminologia, coordinats terminològicament pel TERMCAT. La direcció del projecte ha estat del professor de la Universitat de Barcelona Joan Vallès, i també en són autors Joan Veny, Josep Vigo, M. Àngels Bonet, M. Antònia Julià i Joan Carles Villalonga.

El clàssic Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans, ha estat el punt de partida de l’extens treball de buidatge, amb més de 300 obres i documents especialitzats (tant publicats com inèdits) dels Països Catalans, o d’abast més ampli, datats entre 1871 i 2013, i que compleixen un requisit indispensable: contenen noms catalans en correspondència amb noms científics. El llibre no és, però, un recull acrític de denominacions sinònimes, sinó que, per mitjà de recursos gràfics, permet al lector identificar quines formes són part del cabal normatiu de la llengua i quines altres, en canvi, tenen un ús més reduït o són variants gràfiques.

Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana ha estat editat pel TERMCAT, amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Història Natural i la Universitat de Barcelona, i amb el patrocini de l’Obra Social de ”la Caixa” i el suport del Govern d’Andorra.

Podeu confirmar la vostra assistència a l’acte de presentació per mitjà d’aquesta invitació.