Presentació del Diccionari de sociologia i ciències socials

imatge de la presentació

Aquest dimarts, 27 de febrer, a les 18 h, s'ha dut a terme la presentació del Diccionari de sociologia i ciències socials a la seu de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna - Universitat Ramon Llull.

Hi han participat F. Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i catedràtic de sociolingüística de la Universitat de Barcelona; Jordi Bover, director del TERMCAT; Ignasi Boada, director d'Humanitats de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna – Universitat Ramon Llull; Teresa Sordé, presidenta de l'Associació Catalana de Sociologia; Jordi Busquet, professor de Sociologia a la FCRI-URL i coordinador científic del diccionari; Cristina Sánchez, secretària general de la Universitat de Girona i responsable de l'àrea de Classes, grups i categories socials del diccionari, i Francesc Núñez, professor dels Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i responsable de l'àrea d'Institucionalització del diccionari.

Els ponents han destacat les virtuts de l'obra publicada, que no té paral·lels en altres llengües i que es proposa definir de manera precisa termes que, sovint, presenten una gran complexitat conceptual. També n'han destacat el nombrós grup d'experts que hi han participat com a revisors de les diverses àrees temàtiques recollides.

El Diccionari de sociologia i ciències socials és un diccionari d’ampli abast que tracta àmbits com ara la perspectiva sociològica; la modernització i la globalització; l’estructura econòmica i política; les classes, els grups i les categories socials; la socialització; la institucionalització; la família; l’educació; el treball; el lleure i el consum; la cultura i la identitat; la religió; els mitjans de comunicació social; el conflicte, la desigualtat i l’exclusió social; la desigualtat de gènere i la sexualitat; els cicles de vida i salut; les polítiques socials i l’estat del benestar, i la metodologia de la recerca sociològica.

El 2019 el TERMCAT va publicar en línia una primera versió parcial del diccionari, que contenia unes quantes àrees temàtiques i aproximadament 1.200 termes. Des d’aleshores, cada any s’ha fet una actualització que ha anat sumant àrees temàtiques fins a la publicació final que ara s’ha presentat.