Publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya més d’un centenar de termes nous

imatge al·legòrica

Han sortit publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 8522, del 14 d’octubre) 125 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT entre el desembre de 2020 i l’abril de 2021.

Destaquen especialment, pel nombre de termes, els apartats dedicats a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), la genètica i la sociologia.

L’apartat de TIC conté, concretament, 63 termes nous. La majoria estan relacionats amb la realitat virtual i provenen del recull Terminologia de la realitat virtual i la realitat augmentada, consultable al web del TERMCAT (auralització, entorn immersiu, holoconferència, proximitat virtual, CAVE, etc.). També n’hi ha, però, de relacionats amb les xarxes socials (per exemple, mem i memitzar) o amb la tecnologia i la informàtica en general (per exemple, emplenament per context, núvol o sensòrica).

Pel que fa a l’apartat de genètica, recull 25 termes vinculats amb l’enginyeria genètica i amb les eines més utilitzades actualment en aquest àmbit: edició genòmica, CRISPR, endonucleasa Cas9, activació per CRISPR, RNA guia, etc.

Cal destacar també l’apartat dedicat a la sociologia i la política, amb termes d’actualitat, com ara guerra judicial, interseccionalitat, micromasclisme, negacionisme o botellot. Aquests termes s’han normalitzat majoritàriament arran de consultes que els usuaris adrecen al TERMCAT.

Altres àmbits en què s’han normalitzat termes són, entre d’altres, el màrqueting (blanqueig, blanqueig irisat, blanqueig verd, narrativa de marca, etc.); l’ensenyament (amb l’aprovació, com a sinònimes, de les sigles d’origen català i anglès, respectivament, CTEM i STEM, d’una banda, i CTEHM i STEAM, de l’altra, referides a la integració de la ciència i la tecnologia en els estudis); la indumentària (xinos, referit a un tipus de pantalons); la restauració (amb l’aprovació de la forma d’origen anglès càtering), o la botànica (cimicífuga i espinífex).

Les fitxes completes de tots aquests termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l’Institut d’Estudis Catalans.