Sessió de treball sobre termes de consentiment sexual

imatge de la sessió virtual

El passat dijous 5 de novembre s'ha dut a terme virtualment una sessió d’estudi sobre termes del consentiment sexual, en el marc del diccionari que s’està elaborant sobre aquest àmbit.

Aquestes sessions d’estudi són reunions de treball en què terminòlegs i especialistes del sector cerquen de trobar les millors alternatives catalanes per a termes que presenten dificultats denominatives o conceptuals.

En aquest cas, s’ha analitzat un grup de casos terminològics de l’àmbit del consentiment i el consens sexual. La majoria dels termes compten amb denominacions catalanes establertes, però generen força problemes conceptuals, perquè sovint s’usen de manera ambigua o contradictòria i els textos legislatius de diferents països no solen disposar de definicions corresponents a la terminologia que fan servir. A més a més, molts conceptes relacionats amb els delictes sexuals tenen una gran càrrega cultural i varien molt segons cada país i cada legislació que, al seu torn, sol canviar periòdicament.

En aquesta sessió hi han participat: Sheila Queralt (directora del laboratori SQ en lingüística forense), Laia Serra (advocada penalista, responsable de la Comissió de Violències de Dones Juristes), Bàrbara Monllor (Comissió de Dones Juristes), Mercè Guillén (responsable xarxes UOC), Victòria Gari (Institut Català de les Dones), Helena Argerich (assessora en polítiques d'igualtat de gènere al Parlament Europeu), al costat dels terminòlegs del TERMCAT. Altres especialistes d’aquest àmbit com l’advocat penalista Andreu Van den Eynde, l’advocada penalista i criminòloga Carla Vall, la sexòloga clínica Núria Jorba —que ja havia ofert assessorament per a la Terminologia de la sexualitat, i membres del Comitè de Dret del TERMCAT participen també en aquest nou projecte.

S'hi han tractat termes com ara consentiment sexual, consentiment asseveratiu, consentiment entusiasta, consens sexual, cultura del consentiment, edat de consentiment o absència de dissensió.