Signatura del conveni de col·laboració entre la Xarxa Audiovisual Local i el TERMCAT

Marc Melillas, Anna Murgadas, Sandra Cuadrado i Jordi Bover

El TERMCAT i la Xarxa Audiovisual Local (XAL) signen avui un acord de col·laboració perquè ràdios i televisions locals difonguin la sèrie de pòdcasts Paraules habitables, dedicada a la difusió de neologismes i termes d'interès en àmbits com la tecnologia, l’esport o el feminisme.

El director del TERMCAT, Jordi Bover, i el conseller delegat de la XAL, Marc Melillas, han signat el conveni que té com a objectiu la difusió dels neologismes i altres termes d'interès que aprova el TERMCAT. En l’acte, Bover ha insistit que “els neologismes són els nous barbarismes i és important publicitar la terminologia que es va adoptant perquè l’anglès no acabi diluint el català”. Per la seva banda, Melillas ha insistit en “el paper important i necessari que juguen les ràdios i televisions locals per preservar la llengua”. 

El conveni preveu l’elaboració i difusió del pòdcast Paraules habitables, un espai de 10 minuts que va néixer aquest estiu al programa de ràdio ObertxVacances i que ara es consolida a La Xarxa+ amb una periodicitat mensual. A més, d’aquest pòdcast es derivaran unes càpsules, tant d’àudio com de vídeo, que es difondran a les desconnexions de les entitats adherides a La Xarxa.

Aquest mateix dijous s’ha estrenat a La Xarxa+ un nou capítol de Paraules habitables que, en aquest cas, explica les alternatives catalanes als nombrosos anglicismes que hi ha al món de les curses. L’espai també enceta l'apartat "El diccionari TERMCAT", en què es comenten termes d'interès de diversos sectors, amb els termes glàmping, fes-t'ho tu i petjada hídrica.

La producció i guió de Paraules habitables és de Sandra Cuadrado Camps, del TERMCAT, i d’Anna Murgadas Valldosera, que també presenta el pòdcast conjuntament amb Joan Pau Inarejos, de la XAL. La realització és d’Ivan López.

Les càpsules d'"El diccionari TERMCAT" s’emetran a les desconnexions de ràdios i televisions locals, i el pòdcast sencer de Paraules habitables es pot escoltar al "Territori Pòdcast" de La Xarxa+.

Aquí podeu trobar més informació sobre els primers capítols del pòdcast.

Podeu consultar també la notícia que n'ha publicat la XAL.