El TERMCAT actualitza en línia el Lèxic de fàrmacs

imatge de la capçalera del diccionari en línia

El Centre de Terminologia TERMCAT publica en línia l’actualització del Lèxic de fàrmacs, que incorpora les noves denominacions comunes internacionals de principis actius farmacèutics aprovades per l’Organització Mundial de la Salut durant l’any 2020. S’hi poden consultar els noms oficials, no comercials, de principis actius com ara avapritinib, obiltoxaximab, onasemnogen abeparvovec i remdesivir, entre d’altres.

La selecció de la nomenclatura objecte d’actualització ha anat a càrrec d’especialistes del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i el TERMCAT s’ha encarregat de la revisió terminològica de les noves entrades.

El Lèxic de fàrmacs conté més de tres mil termes, amb la denominació catalana i la categoria lèxica; els equivalents en castellà, francès i anglès; les accions terapèutiques o els mecanismes d'acció més habituals de cada principi actiu (antibiòtic, immunomodulador, antivíric, etc.), i el número CAS, una identificació numèrica, única per a cada compost químic, que atorga el Servei de Resums Químics (Chemical Abstracts Service, CAS), la divisió d’informació de la Societat Americana de Química.

Aquest lèxic va ser editat en paper el 2008 pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, i s’actualitza anualment en línia amb les denominacions de nous fàrmacs que es van aprovant.

Les denominacions s’hi poden consultar a partir del català, el castellà, el francès i l’anglès i a partir de les accions terapèutiques. Així mateix, s’hi poden consultar separadament en l'apartat Noves incorporacions les noves denominacions de fàrmacs aprovades durant el 2020 i els criteris aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT per a denominar en català les substàncies farmacèutiques.

El Lèxic de fàrmacs forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment prop de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.