El TERMCAT publica en línia el Diccionari de sociologia

Diccionari de sociologia

El TERMCAT ha publicat avui el Diccionari de sociologia, una obra en línia elaborada pel Centre de Terminologia amb la col·laboració d’un extens equip d’especialistes. La publicació posa a l’abast dels usuaris més de 1.200 termes, que de fet són una selecció del conjunt de termes que han d’acabar configurant un Diccionari de sociologia més ampli, en curs d’elaboració.

L’obra actual representa una mica més de la meitat dels termes que contindrà l’obra completa. Amb la difusió parcial de les dades es facilita la consulta pública de la informació, que es considera ja prou avançada, amb la intenció d’anar-ne completant progressivament el contingut en actualitzacions posteriors amb la incorporació dels termes de la resta d’àrees temàtiques del diccionari.

Concretament, la versió publicada conté els termes pertanyents a les àrees temàtiques de modernització i globalització (hipermodernitat), economia i sistemes socioeconòmics (sobreproducció), socialització (socialització primària), institucionalització (conflicte de rols), família (nucli familiar), treball (precarietat laboral), lleure i consum (moda), cultura i identitat (patrimoni cultural), religió (religió civil), conflicte, desigualtat i exclusió social (gestió de conflictes), cicles de vida i salut (determinant de la salut), i polítiques socials i estat del benestar (pobresa energètica).

D’altra banda, amb la publicació també es reconeix i agraeix la col·laboració del nombrós grup d’experts que ha revisat conceptualment la terminologia, vinculats a diverses universitats i organitzacions de l’àmbit, coordinats pels professors de la Universitat Ramon Llull Jordi Busquet i Miquel Calsina.

En l’elaboració d’aquest diccionari s’ha pres com a punt de partida el Diccionari de sociologia que la Fundació Barcelona i el TERMCAT van publicar el 1992 i que contenia uns 400 termes.

Cada terme inclou la denominació o denominacions en català, l’àrea temàtica, una definició, equivalents en castellà i anglès i, si escau, notes complementàries que amplien la informació de la definició, remeten a altres termes per ajudar a establir el concepte, donen informació de l’ús o de l’origen dels termes, etc.

Amb la publicació en línia es fa accessible la terminologia a tots els usuaris potencials, experts en sociologia o en ciències socials, estudiants, mediadors lingüístics i tota mena de lectors interessats en aquesta matèria.

El Diccionari de sociologia forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 140 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

 

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de sociologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/269>