Videojoc en català en Nintendo 3DS. Les aventures de Tintín, el joc

L’empresa Ubisoft  comercialitza, per primera vegada, un dels seus jocs en català, Les aventures de Tintín: el secret de l’Unicorn, disponible en la versió de Nintendo 3DS™. El joc ha estat desenvolupat per Ubisoft Barcelona i Ubisoft Montpeller, i està basat en la pel·lícula Les aventures de Tintín, dirigida per Steven Spielberg i produïda per Steven Spielberg, Peter Jackson i Kathleen Kennedy i ha comptat amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística per a la versió catalana.

“A Ubisoft Barcelona, estem molt satisfets de treballar en aquest projecte. Tintín és un dels personatges de còmic més emblemàtics de la nostra infantesa”, ha dit  M. Teresa Cordón, directora general d'Ubisoft Barcelona.

Com assenyala Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, “els videojocs tenen un paper clau  en la nostra cultura, poder jugar amb Tintín en català tindrà un impacte positiu en la nostra llengua”.

En aquest context, i amb la voluntat de difondre la terminologia d’aquest sector d’activitat que guanya milers d’adeptes cada dia, el TERMCAT posa a disposició dels usuaris la Terminologia dels Videojocs.

En concret, l’obra recull prop de 300 denominacions catalanes amb definició, notes i equivalències en castellà, francès i anglès. S’hi poden trobar termes referents a la creació i la programació (animació d’esquelet, machinima, seqüència cinemàtica, shader), als dispositius de joc i la tipologia dels videojocs (comandament de joc, consola portàtil, joc de simulació, joc en xarxa), a la interacció i les comunitats de jugadors (avatar, món persistent, trobada LAN) o a la indústria dels videojocs (publicitat intrajoc, estudi intern, joc de llançament).

El diccionari ha estat el fruit del treball en equip entre usuaris, terminòlegs i especialistes de l’àmbit universitari i de la indústria, que han col·laborat en l’establiment de la nomenclatura i les definicions que conté l’obra. La modalitat de consulta s’amplia en aquest cas a un format singular: un videojoc que permet jugar amb la terminologia inclosa i que vol facilitar la difusió de les formes catalanes entre la comunitat d’usuaris.