
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de llengües del món [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/130/>
Es tracta d'un diccionari que recull informació sistemàtica sobre més de mil dues-centes llengües, cada una de les quals està estructurada com una fitxa de diccionari.
L'àrea temàtica de cada fitxa recull la filiació de la llengua (família lingüística, subfamília, branca, grup, etc.) i també el lloc on es parla.
Amb relació als equivalents,
- la llengua cod (situada en primer lloc) recull el nom de la llengua en qüestió en aquesta mateixa llengua;
- les llengües scr i num (situades en últim lloc) recullen en uns quants casos l'alfabet i el sistema numèric utilitzats per cada llengua;
- les altres llengües d'equivalència no estan disposades per famílies lingüístiques, com és habitual en el TERMCAT, sinó segons l'ordre alfabètic dels codis.
El cos de la fitxa aporta dades sobre la situació sociolingüística, la vitalitat o aspectes històrics.
Tota la informació procedeix d'un projecte de Linguamón-Casa de les Llengües, portat a terme amb la col·laboració del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades de la UB, el Ciemen i Enciclopèdia Catalana.
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.
- ca huetar
- ca guetar sin. compl.
- ar الهويطار
- cy Huetar
- cy Guetar sin. compl.
- de Huetar
- de Guetar sin. compl.
- en Huetar
- en Guetar sin. compl.
- es huetar
- es guetar sin. compl.
- eu huetarera
- eu guetarera sin. compl.
- fr huetar
- fr guetar sin. compl.
- gn huetar
- gn guetar sin. compl.
- it huetar
- it guetar sin. compl.
- ja ウエタル語
- ja グエタル語 sin. compl.
- nl Huetar
- nl Guetar sin. compl.
- pt huetar
- pt guetar sin. compl.
- ru Уэтар
- zh 乌埃塔语
- scr Alfabet llatí
- num Sistema aràbic
<Txibtxa > Txibtxa B > Voto>, <Amèrica > Costa Rica>
Definició
Degué extingir-se cap al final del segle XVII o començament del XVIII, a causa de la colonització intensa que es va produir al seu territori. Malauradament no s'ha conservat cap gramàtica, vocabulari o material sobre l'huetar, tot i que ens consta que durant el segle XVI se'n van elaborar alguns. Tot el que en tenim són antropònims, topònims, fitònims i zoònims.
Actualment el grup ètnic huetar està assentat a les reserves de Quitirrisí i Zapatón, als pobles de Zapatón, Bajo Rey, Cerritos, Cerro Nene i Concepción.
S'ha proposat classificar l'huetar, a partir de les poques dades de què es disposa, dins la branca B de la família txibtxa, juntament amb el guatuso. Aquesta llengua presenta també alguns trets compartits amb llengües de la família A, probablement a causa del contacte amb grups veïns, com els cabécar i els bribri.