Back to top
0 CRITERI mineria de dades, mineria web, prospecció de dades, exploració de dades, extracció de dades o explotació de dades? 0 CRITERI mineria de dades, mineria web, prospecció de dades, exploració de dades, extracció de dades o explotació de dades?

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

 • ca  0 CRITERI mineria de dades, mineria web, prospecció de dades, exploració de dades, extracció de dades o explotació de dades?
 • es  (mineria de dades) extracción de datos, n f
 • es  (mineria de dades) minería de datos, n f
 • es  (mineria web) minería de la web, n f
 • es  (mineria web) minería web, n f
 • fr  (mineria de dades) exploration de données, n f
 • fr  (mineria de dades) extraction de données, n f
 • fr  (mineria web) fouille du web, n f
 • en  (mineria de dades) data harvesting, n
 • en  (mineria de dades) data mining, n
 • en  (mineria web) web mining, n

<Tecnologies de la informació i la comunicació>

Definició
Tant mineria de dades com mineria web (tos dos, noms femenins) es consideren formes adequades, encara que tenen significats diferents; en canvi, no es consideren adequades per a aquests significats *prospecció de dades, *exploració de dades, *extracció de dades i *explotació de dades.

- La mineria de dades és una tècnica informàtica que consisteix a analitzar un gran volum d'informació emmagatzemada en diferents bases de dades, a fi de deduir patrons de coneixement que puguin generar aplicacions pràctiques.
. Els equivalents castellans són extracción de datos i minería de datos; els francesos, exploration de données i extraction de données, i els anglesos, data harvesting i data mining.

En canvi, la mineria web designa un tipus concret de mineria de dades, concretament la que extreu informació del contingut de pàgines web, de la seva estructura de relacions i enllaços i dels registres de navegació dels usuaris.
. A mineria web, el formant web funciona com un complement en aposició que delimita l'abast d'aplicació del nucli, igual que succeeix en molts altres casos d'aquest àmbit.
Ex.: bibliografia web, lloc web, disseny web, aplicació web, càmera web, canal web, mercat web, trànsit web, analítica web
. Els equivalents castellans són minería de la web i minería web; el francès, fouille du web, i l'anglès, web mining.

Pel que fa a *prospecció de dades, *exploració de dades, *extracció de dades i *explotació de dades, tenen l'inconvenient de recollir només parcialment el concepte:
- *prospecció de dades i *exploració de dades deixen fora l'extracció i l'anàlisi de les dades;
- *extracció de dades deixa fora la recerca i l'anàlisi de les dades;
- *explotació de dades deixa fora la recerca i l'extracció de les dades.

Són, doncs, formes adequades per a referir-se a parts concretes d'aquesta tècnica informàtica, però no per a referir-se a la tècnica en conjunt.

Nota