Back to top
0 CRITERI plataforma elèctrica, monopatí elèctric o hoverboard?; plataforma de manillar o segway?; roda elèctrica, roda motoritzada, monocicle elèctric o solowheel? 0 CRITERI plataforma elèctrica, monopatí elèctric o hoverboard?; plataforma de manillar o segway?; roda elèctrica, roda motoritzada, monocicle elèctric o solowheel?

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI plataforma elèctrica, monopatí elèctric o hoverboard?; plataforma de manillar o segway?; roda elèctrica, roda motoritzada, monocicle elèctric o solowheel?
  • es  (plataforma de manillar) transporte personal con autobalance, n m
  • es  (plataforma elèctrica) aerotabla, n f
  • es  (plataforma elèctrica) hoverboard, n m
  • es  (plataforma elèctrica) monopatín eléctrico, n m
  • es  (roda elèctrica) monociclo autoequilibrado, n m
  • es  (roda elèctrica) monociclo eléctrico, n m
  • es  (roda elèctrica) rueda eléctrica, n f
  • es  (roda elèctrica) rueda motorizada, n f
  • fr  (plataforma de manillar) gyropode, n m
  • fr  (plataforma elèctrica, roda elèctrica) planche autoéquilibrante, n f
  • fr  (plataforma elèctrica, roda elèctrica) planche gyroscopique, n f
  • fr  (roda elèctrica) gyroroue, n m/f
  • fr  (roda elèctrica) monocycle gyroscopique, n m
  • fr  (roda elèctrica) roue électrique, n f
  • fr  (roda elèctrica) roue gyroscopique, n f
  • fr  (plataforma de manillar) giropode, n m var. ling.
  • en  (plataforma de manillar) self-balancing human transporter, n
  • en  (plataforma de manillar) self-balancing personal transporter, n
  • en  (plataforma elèctrica) hoverboard, n
  • en  (plataforma elèctrica) self-balancing board, n
  • en  (plataforma elèctrica) self-balancing skateboard, n
  • en  (roda elèctrica) electric unicycle, n
  • en  (roda elèctrica) self-balancing unicycle, n

<Transports > Mobilitat>

Definició
Tant plataforma elèctrica, com plataforma de manillar, com roda elèctrica (tots tres, noms femenins) es consideren formes adequades, encara que tenen significats una mica diferents; en canvi, no es consideren adequades, per motius diversos, les formes *monopatí elèctric, *hoverboard, *segway, *roda motoritzada, *monocicle elèctric ni *solowheel.

- Una plataforma elèctrica és un vehicle elèctric autoequilibrat sense manillar i amb dues rodes de petites dimensions, una a cada extrem d'una plataforma transversal, que es fa avançar, retrocedir o girar desplaçant el pes del cos sense moure els peus de lloc.
. Els equivalents castellans són aerotabla, hoverboard i monopatín eléctrico; els francesos, planche autoéquilibrante i planche gyroscopique (aplicats també a les rodes elèctriques), i els anglesos, hoverboard, self-balancing board i self-balancing skateboard.
. Aquest concepte es coneix sovint amb la forma hoverboard (literalment 'planxa que se sosté en l'aire', forma extreta de la segona part del film de ciència-ficció Back to the Future), que és una marca comercial de l'empresa Hoverboard Technologies.

- Una plataforma de manillar és similar a una plataforma elèctrica, amb la diferència que les rodes laterals són de grans dimensions i, sobretot, que té un manillar, on solen haver-hi indicadors de control.
. L'equivalent castellà és transporte personal con autobalance; el francès, gyropode (amb la variant giropode), i els anglesos, self-balancing human transporter, self-balancing personal transporter i self-balancing scooter.
. Aquest concepte es coneix sovint amb la forma Segway, reducció de Segway Personal Transporter o Segway PT, que és una marca comercial de l'empresa Segway Inc.

- Una roda elèctrica és un vehicle elèctric autoequilibrat sense manillar i amb una sola roda de grans dimensions, que té un pedal transversal a cada banda; igual que els dos aparells anteriors, es fa avançar, retrocedir o girar desplaçant el pes del cos sense treure els peus dels pedals.
. Els equivalents castellans són monociclo autoequilibrado, monociclo eléctrico, rueda eléctrica i rueda motorizada; els equivalents francesos, gyroroue, monocycle électrique, monocycle gyroscopique, roue électrique, roue gyroscopique i, vàlids també per a la plataforma elèctrica, planche autoéquilibrante i planche gyroscopique, i els anglesos, electric unicycle i self-balancing unicycle.

En canvi, *monopatí elèctric, *hoverboard, *segway, *roda motoritzada, *monocicle elèctric i *solowheel presenten diversos inconvenients:
(1) *Hoverboard, *segway i *solowheel són noms d'origen comercial de productes actualment al mercat, amb el doble problema que no poden ser utilitzats per empreses que fan productes similars i que no s'ajusten ni a l'ortografia ni a la pronúncia catalanes.
(2) *Monopatí elèctric, aplicat a la plataforma elèctrica, té l'inconvenient d'un ús equívoc, ja que monopatí designa un vehicle que avança disposat longitudinalment i plataforma un vehicle que avança en transversal.
(3) *Roda motoritzada, aplicat a la roda elèctrica, no fa referència a la sostenibilitat de la font d'energia utilitzada, no estableix cap relació formal amb els aparells similars i, a més, ja designa un element propi del ciclisme, que és un àmbit pròxim.
(4) *Monocicle elèctric, aplicat també a la roda elèctrica, estableix un paral·lelisme no del tot cert amb els monocicles (que tenen seient i es mouen per mitjà dels pedals) i comporta la utilització de formes anàlogues per als aparells similars (per exemple, *bicicle elèctric, forma clarament equívoca respecte a bicicleta).

Nota

  • Podeu consultar les fitxes completes de plataforma elèctrica, plataforma de manillar i roda elèctrica al Cercaterm i la Neoloteca, i també el document de criteri original, Hoverboards que no volen, segways indesxifrables, vehicles sense nom, en l'apartat "La finestra neològica" del web del TERMCAT (www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Finestra_Neologica/305/).