Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  ordi, n m
  • es  cebada
  • fr  orge
  • en  barley

<.FITXA MODIFICADA>, <Bioquímica i biologia molecular>, <Endocrinologia i nutrició>, <Disciplines de suport > Etnobotànica farmacèutica>

Definició
Planta herbàcia anual (Hordeum hexasticum i H. vulgare) de la família de les gramínies. Cereal conegut des de molt antic, és conreat sobretot a les regions temperades de l'hemisferi nord. És un dels principals aliments del bestiar i la base de la fabricació de la cervesa i altres begudes alcohòliques, i de diversos productes alimentaris. El seu decuit, l'aigua d'ordi, és emprat en els trastorns gastrointestinals infantils en medicina casolana. Quan els grans són desproveïts dels teguments i del germen, polits i arrodonits, constitueixen l'ordi perlat, molt ric en midó i amb poc gluten.